Polisen påstod att blixt orsakade kyrkobrand – backar efter nya uppgifter

Ansgariikyrkan innan branden, juni 2021. Bild: Curt Olofson/CCBYSA 4.0
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post

JÖNKÖPING Polisen i Jönköping påstod tidigare att en brand i Ansgariikyrkan i Jönköping ska ha startats av ett blixtnedslag. Förundersökningsledaren Rickard Finndahl hävdade att en övervakningsfilm visade skeendet men vägrade lämna ut filmen. Nu tvingas polisen backa efter att nya uppgifter kommit fram.

I början av augusti förstördes Ansgariikyrkan i Jönköping i en brand som polisen polisen påstod hade startats av ett blixtnedslag.

Förra veckan lades förundersökningen om branden ned, och förundersökningsledare Rickard Finndahl påstod att det fanns en övervakningsfilm som visade att en blixt slog ned i kyrkan.

Läs även: Kyrka totalförstörd i brand

– Utifrån de bilder vi har där så är det ett blixtnedslag. Vi har ett kraftigt ljussken på en bråkdel av en sekund vid 6-7 minuter innan vi har en rökpelare, förklarade Finndahl för Sveriges Radio.

Nu tvingas polisen backa om sitt påstående, rapporterar Sveriges Radio. Detta efter att nya uppgifter motsäger polisens tidigare version. En person som Sveriges Radio har talat med har själv sett filmen och säger att det inte förekommer någon blixt.

Dessutom har SMHI sagt att det inte registrerats några blixtar i Jönköping under natten för branden:

– Nej, det var faktiskt inga blixtar registrerade just den här natten. Vårt blixtlokaliseringssystem är ju väldigt pålitligt, sen såklart kan man ju aldrig utesluta att det skulle kunna missa någon blixturladdning, berättar en meteorolog från SMHI för SR.

– Men med tanke på att det inte var några skurar i närheten och dessutom klart väder så känns det ganska osannolikt att det skulle ha varit någon blixt den här natten, fortsätter meteorologen.

Sajten Samhällsnytt har tidigare nekats tillgång till filmen från polisen då den belagts med sekretess. När Samhällsnytt återkommer till Rickard Finndahl i ärendet vill han inte ge någon kommentar.

Läs även: Kyrka i Målilla vandaliserad

Läs även: Katolsk kyrka vandaliserad: ”Chockad över hätskheten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag