Polisen: Sexuella ofredanden har ökat med över 60 procent i Uppsala

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 mar 2017 2017-03-03
E-post 1689

UPPSALA Personrån och sexuella ofredanden har ökat kraftigt i Uppsala på bara ett år och en förändrad gatubild är nu ett faktum. Det rapporterar polismyndigheten på sin hemsida. – Det är utmaningar vi aldrig tidigare stått inför, säger Daniel Larsson, vid lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

Polisen berättar på sin hemsida att mellan sommaren 2015 och sommaren 2016 har brott som personrån och sexuella ofredande ökat dramatisk i Uppsala. Jämfört med motsvarande period ett år innan är ökningen över 60 procent. Poliser i yttre tjänst upplever ett hårdare samhällsklimat, men även att respekten för deras yrkesroll har minskat.

I centrala Uppsala sker öppen narkotikaförsäljning på flera platser och tyngre droger som heroin konsumeras. Detta har i sin tur lett till en ökad kriminalitet, något som påverkar butiker i staden. Områdespolisen Magnus Sundberg berättar att anställda i butiker upplever en ökad otrygghet, inte minst efter stängning.

– Anställda upplever en ökad otrygghet när stora grupper av ungdomar står utanför personalutgången när de ska gå hem. Och ordningsvakter vittnar om större problem med ”plankning” och annat ordningsstörande beteende, säger han.

Polisen skriver på sin hemsida att det krävs gemensamma insatser med flera myndigheter för att bryta trenden. Polisen kommer även öka sin närvaro för att förhindra och klara upp brott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag