Polisen slår larm: Hinner inte utreda alla brott

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post 1001

SVERIGE I flera polisregioner ökar mängden ouppklarade brottsutredningar kraftigt. Polisen larmar om stora problem rotade i personalbrist och en ökning av grova brott.

Flera polisregioner runtom i landet varnar för att de inte hinner med att utreda brottsärenden. För lite personal, pengar och en stor ökning av skjutningar är utpekade som orsaker, det uppger Svenska Dagbladet.

Totalt har mängden outredda brottsutredningar i landet ökat med 1,3 procent i jämförelse med förra året. I polisregionerna Stockholm, Syd, Nord och Öst är ökningen långt mer dramatisk och bara i region Nord har mängden outredda brottsutredningar ökat med 13 procent.

Antalet förundersökningar i Örebro län är skyhöga för tillfället, något som oroar polisområdeschefen för region Bergslagen, Annika Laestadius.

– Vi har ett större antal outredda ärenden än vi någonsin haft. Det är runt tusen fler än förra året. Det är bekymmersamt, säger Laestadius, till Svenska Dagbladet.

Ett stort problem är personalbristen som gör att mängden brottsutredningar kraftigt ökar under sommartider. Enligt Annika Laestadius skulle Örebro län behöva minst 40 extra anställa för att kunna utföra ett tillfredsställande jobb

– Det ovanliga den här sommaren var att vi gick in i semestertiderna med ett högt antal outredda ärenden som hängde över oss. Så var det inte förra året, säger Annika Laestadius, till Svenska Dagbladet.

I Stockholm har mängden ouppklarade brottsutredningar ökat med 5,5 procent sedan förra året, enligt polismästaren Torbjörn Nilsson är orsaker personalbrist och en kraftig ökning av grova brott i Stockholm.

Sedan årsskiftet fram till den 24 juli har ett 70-tal skjutningar ägt rum i Stockholms polisregion. Det finns 55 pågående förundersökningar gällande mord och 71 förundersökningar gällande mordförsök.

– Vi är inte nöjda med utredningssituationen. Vi har en oerhörd belastning på oss med anledning av de grova våldsbrotten. Det går åt enorma resurser att hantera dem. Erfaren personal måste användas för de grövsta brotten vilket går ut över annan verksamhet, säger polismästare Torbjörn Nilsson, till Svenska Dagbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag