Polisens mångkulturella rekrytering blev en säkerhetsrisk

Poliser i tjänst. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 jul 2017 2017-07-28
E-post

GÄVLE Polisens satsning på etnisk mångfald i rekrytering av personal slutade med en säkerhetsrisk. Nu väntas besked om en civilsanställd inom polisen i Gävle kommer få sparken. – Dom uppgifter vi fått fram är dom som gör att ärendet ligger i personalansvarsnämnden, säger Erik Lagerholm på polisens avdelning för verksamhetsskydd.

I december 2016 civilanställdes en person vid polisen i Gävleborg genom projektet Visp, Världen integrerad i svensk polis. Det är ett projekt med den uttalade ambitionen att öka den etniska mångfalden inom myndigheten. I ett informationsblad med både polisen och arbetsförmedlingen som avsändare framgår att syftet är att tillvarata ”språkkunskaper, erfarenheter och flerkulturell kompetens”.

Vidare framgår av informationsbladet att ”sammansättningen av polisanställda ska i framtiden vara mer representativ för samhället genom att bestå av fler personer med utländsk bakgrund”.

Hanterade posten till myndigheten – Underkändes vid säkerhetskontroll

Personen som arbetade hos polisen hade först godkänts i en säkerhetskontroll innan anställningen påbörjades. Arbetsuppgifterna var bland annat att hantera myndighetens post, men även arbete som vaktmästare. Men efter endast fyra månader kom säkerhetsklassningen att omvärderas och nu ska polisens personalansvarsnämnd avgöra om personen ska avskedas.

Nyheter Idag har talat med Erik Lagerholm vid polisens verksamhetsskydd och han bekräftar att personen innan påbörjad anställning bland annat kontrollerades av Säpo.

– All personal som över huvud taget jobbar inom polisen är säkerhetsprövade. Det gör man före anställning. Det sker genom registerkontroll till Säpo och sen sker det genom en säkerhetsprövningsintervju.

– Men sen har vi stöd i säkerhetsskyddslagen att göra säkerhetsprövningar fortlöpande under pågående anställning och det gör vi med en del personer. Antingen på grund av information eller att vi vill göra en slumpmässig kontroll. Det är ett krav vi har i säkerhetsskyddslagen. Den här personen råkade ut för en sådan kontroll under pågående anställning.

Och då framkom nya uppgifter?

– Ja, dom uppgifter vi fått fram är dom som gör att ärendet ligger i personalansvarsnämnden.

Nyheter Idag har även sökt polisen i Gävle men de hälsar att de vill inte kommentera ärendet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag