Polisens utredning om Fittjavåldtäkten anmäls till justitieombudsmannen

Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll.
  • Onsdag 20 Dec 2017 2017-12-20
E-post 668

FITTJA Männen som åtalades för den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja för ett år sen har alla blivit friade av tingsrätten. Nu riktas skarp kritik mot polisens förundersökning för att vara bristande och nu anmäls utredningen till justitieombudsmannen. 

Nyheter Idag har tidigare berättat om den brutala gruppvåldtäkten som ägde rum i ett trapphus i Fittja under 2016. En kvinna ska ha blivit gruppvåldtagen och misshandlad av ett stort antal män under flera timmar. Kvinnan försökte få hjälp efter våldtäkten i Fittja centrum men ingen hjälp gavs och hon fick höra att hon var äcklig, väl vid centralen i Stockholm fick hon hjälp av polisen.

Förundersökningen för våldtäkten har blivit kraftigt kritiserad efter att ett antal misstag uppbådats. Bland annat framkom det under november att polisen hade undersökt fel trapphus där den brutala våldtäkten ska ha ägt rum. Det dröjde ett år innan misstaget upptäckes. På grund av att brottsplatsen undersöktes så sent blev förundersökningen bristande.

De männen som åtalades för gruppvåldtäkten har nu alla släppts på fri fot. Kritik har inkommit över att domen påverkats av att polisens förundersökning har varit bristande, delvis till följd av att rätt brottsplats undersöktes inte förrän ett år efter att händelsen ska ha ägt rum.

Nu uppger Sveriges Radio att förundersökningen anmäls till justitieombudsmannen, JO. De fem männen som åtalades har alla blivit friade av tingsrätten. Tingsrätten har även riktat skarp kritik mot förundersökningen bland annat för bristande dokumentation av kvinnans vittnesmål och bristande rutiner för identifiering av gärningsmän.

Stefan Nyman, byråchef på JO, uppger till TT att ett beslut om eventuell granskning av utredningen inte kan meddelas förrän efter julhelgerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag