Pruttade kollega in ansiktet – misshandlades

Foto: Flickr
  • Tisdag 9 feb 2021 2021-02-09
E-post 147

SOLLENTUNA En man i 20-årsåldern döms till dagsböter för ringa misshandel av en kollega på en verkstad i Sollentuna, rapporterar Mitt i. Motivet bakom misshandeln är att kollegan ska ha pruttat i gärningsmannens ansikte.

Gärningsmannen och målsägande hade emellertid olika versioner av allvarsgraden i både ansiktsprutten och den följande misshandeln.

Läs även: Halvnaken pappa misshandlade tidningsbud – nu vräks hela familjen

Enligt gärningsmannens version ska kollegan ha pruttat mot hans ansikte på ett avstånd av cirka 40 centimeter, och ljudet av prutten ska ha varit så högt att det hördes genom hans hörlurar.

Målsäganden menar emellertid att avståndet från hans rumpa och gärningsmannens ansikte var minst en meter, och att prutten inte var riktad mot gärningsmannen.

När det gäller misshandeln menar målsäganden att gärningsmannen sparkade honom på axel och lår, och sedan slog honom i huvudet. Han ska haft ont i huvudet i flera timmar efteråt, och sjukskrivit sig i tre veckor.

Gärningsmannen å sin sida menar att han sköt undan målsäganden med fötterna, och sedan slog två lösa slag mot bakhuvudet.

Ett tredje kollegas vittnesmål ligger emellan de inblandades versioner. Enligt vittnet släppte målsäganden en ”redig brakskit” mot gärningsmannen, som därefter sparkade och slog målsäganden så hårt att ”man hörde ljudet från smällen”.

Tingsrätten anser att målsägandens berättelse präglas av osäkerhet och förminskande av hans egen roll i händelseförloppet. Däremot är det utomstående vittnets redogörelse trovärdig.

Gärningsmannen döms därför för de slag som utdelats mot målsägandens huvud, men man tar också hänsyn till att målsäganden ”riktat en högljudd fis mot honom, vilket får anses utgöra en viss provokation” skriver rätten i domen där gärningsmannen döms för ringa misshandel till dagsböter.

Målsäganden begärde 20 000 i skadestånd, men tingsrätten ansåg inte att han ”med hänsyn till våldets omfattning och omständigheterna kring gärningen” hade rätt till något skadestånd.

Läs även: Pappa åtalas för medhjälp när dotter misshandlade jämnårig

Läs även: Influencer frikändes för mord – misshandlad i förort: ”En gång till vi ser dig här!”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag