Ramberg sågar Ardin efter Assange-intervju: ”Den förorättade damen”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Faksimil SVT
  • Lördag 23 jan 2021 2021-01-23
E-post 395

SVERIGE Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg sågar Anna Ardin, som anmälde Julian Assange för våldtäkt, i ett inlägg på Twitter. I inlägget kallar Ramberg Ardin för ”den förorättade damen som upplåtit sin bostad och säng till Assange” och skriver att intervjun med henne i Carina Bergfeldts program på SVT är ”rätt plågsam”.

”Att nu skriva bok och göra karriär på vad som beskrivs som övergrepp framstår som tveksamt” skriver Ramberg även i inlägget, med anledning av Anna Ardins nya bok ”I skuggan av Assange”.

Anna Ardin och en annan kvinna polisanmälde Wikileaks grundare Julian Assange för våldtäkt när han var på besök i Sverige 2010. Den svenska utredningen mot Assange lades ned 2017.

I intervjun med Bergfeldt säger Ardin bland annat att hon trodde att hennes anmälan av Assange år 2010 inte skulle leda till skriverier i media.

– Jag hade fått löften om att blir det ingen rättegång kommer det inte ut i media. Men det kom ju ut direkt, säger Ardin till Bergfeldt.

Rambergs inlägg får kritik av flera vänstertwittrare. ”Vad menar du ens?” undrar krönikören Sofia Mirjamsdotter, som var med i kampanjen ”Prataomdet” till stöd för Anna Ardin år 2010.

”Tycker du bör kolla vilka det är som gillar ditt inlägg” skriver Peter Sunde Kolmisoppi, känd från The Pirate Bay-rättegången.

Flera twitteranvändare uttrycker också glädje och förvåning över att för en gångs skull hålla med Anne Ramberg.

Läs även: Anne Ramberg om uppväxten på Östermalm: ”Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK”

Efter att han polisanmälts för våldtäkt lämnade Assange Sverige hösten 2010 för London. När Sverige utfärdade en internationell arresteringsorder häktades Assange i London. När han släpptes mot borgen flydde han till Ecuadors ambassad i London och sökte asyl. Assange angav att han var han rädd att utlämnas till USA.

Assange fick ecuadorianskt medborgarskap 2017, men efter regeringsskifte i Ecuador tvingades Assange lämna ambassaden år 2019. Trots att den svenska utredningen hade lagts ned greps Assange av brittisk polis för att han avvikit från borgen. Samma år åtalade USA Assange för spionbrott och begärde honom utlämnad från Storbritannien.

I januari i år avslog domare Vanessa Baraitser den amerikanska begäran. Assange är fortfarande frihetsberövad i Storbritannien i väntan på att en amerikansk överklagan ska avgöras.

Läs även: Ramberg rasar när Migrationsverket minskar ersättning till asyljurister

Läs även: Nu vädjar Ramberg: Låt de ensamkommande stanna

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag