Anne Ramberg om uppväxten på Östermalm: ”Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK”

NK år 1961 och Anne Ramberg. Bild: Public Domain/Frankie Fouganthin
  • Torsdag 20 aug 2020 2020-08-20
E-post

STOCKHOLM Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, säger i en intervju med Aftonbladet att hennes familj hade ”väldigt lite pengar” när hon växte upp på Östermalm. Men som exempel på familjens fattigdom tar Ramberg upp att de sällan åt oxfilé och att mamman promenerade till NK istället för att ta spårvagnen – vilket hånas på sociala medier.

Anne Ramberg, som var generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund mellan 2000 och 2019, hånas på sociala medier efter en intervju med Åsa Lindeborg i Aftonbladet.

Läs även: Anne Ramberg om flyktingpolitiken: ”Humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd”

Ramberg, som i samband med flyktingkrisen sagt att ”humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd”, säger i intervjun att hennes familj hade det jämförelsevis fattigt när hon växte upp på Östermalm.

”Om man härstammar från Östermalm tänker nog en massa människor, likt jag själv, att man är uppvuxen med en silversked i munnen” säger Lindeborg, och Ramberg svarar:

– Jag förstår det, men en sjöofficer tjänade inte bra, vi hade det inte fett, vi hade faktiskt väldigt lite pengar. När pappa hade varit i Finland kom han hem med oxfilé, för det kostade nästan ingenting där, då var det liksom fest, säger Ramberg och fortsätter:

– Vi hade ju alltid mat, men vi levde verkligen inte i något överflöd. Jag fick aldrig sådana där Mantovani-skor eller den där Bogner Wagner-jackan som andra hade. Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK, hon tog aldrig spårvagnen i onödan.

Läs även: Anne Ramberg får nytt toppuppdrag av regeringen

Det framgår också i intervjun att Ramberg, som var 18 år gammal år 1970, inte var någon vänsterradikal under det röda 70-talet, utan snarare har radikaliserats idag.

– Jag var inte alls sådan, jag har inte haft någon period där jag varit vänsterradikal med studentrevolter. Jag är nog mycket mer så i dag, höll jag på att säga, säger Ramberg till Aftonbladet.

Rambergs svar om sina uppväxtvillkor hånas av flera debattörer på Twitter. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali kallar intervjun för ”en guldgruva”.

Bali konstaterar även att den omtalade promenaden till NK var 15 minuter lång, och att man då passerade ställen som Hotell Diplomat, Svenskt Tenn och Dramaten.

Twitteranvändaren Christian Klingspor kallar Rambergs svar för ett ”lysande exempel på relativ fattigdom”.

Twitteranvändaren Kristina Westberg spekulerar i om det hela egentligen är ”en PR-kupp” för att skapa uppmärksamhet.

Twitteranvändaren Pontus Persson frågar sig ironiskt varför Ramberg efter sin tuffa uppväxt ”inte kastar sten på polisen”.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag