Rappare blev kvinna och satte rekord i marklyft – blev sedan man igen

Bild: Faksimil Twitter
  • Torsdag 7 mar 2019 2019-03-07
E-post 1775

STORBRITANNIEN En brittisk rappare identifierade sig som kvinna under tiden hon slog brittiskt rekord i marklyft för kvinnor. Det hela var ett inlägg i debatten om transpersoners fördelar inom kvinnoidrott.

Den brittiska rapparen Zuby beslutade sig för att byta kön till kvinna, rapporterar Big League Politics.

Medan Zuby identifierade sig som kvinna slog hon ett rekord i marklyft för kvinnor. Sedan gick han tillbaka till att identifiera sig som man igen.

Läs även: Transperson går vidare – vill identifieras som utomjording

Det hela var ett inlägg i den pågående debatten om transkvinnor inom idrott, där Zuby menade att biologiska män visst har ett övertag över biologiska kvinnor

”Jag hör hela tiden om att biologiska män inte har något övertag i fysisk styrka över kvinnor år 2019… så se mig FÖRSTÖRA det brittiska rekordet för kvinnor i marklyft utan att anstränga mig. PS: Jag identifierade mig som kvinna när jag lyfte vikten. Var inte inskränkt” tweetade rapparen.

Debatten om transpersoners deltagande i kvinnoidrott har varit het den sista tiden. När två transpersoner kom etta och tvåa i en tävling för juniorer för kvinnliga skolelever i Conneticut i USA under sommaren kritiserade många föräldrar och elever beslutet att låta transpersoner ställa upp mot biologiska kvinnor, enligt ABC News.

– De här flickorna, de kommer bara in och besegrar alla. Jag har inga problem med att de vill vara kvinnor, sade Selina Soule, som kom sexa i tävlingen, till lokal media.

Minst två namnlistor för att ändra regelverket och stoppa transpersoner från att delta i kvinnoklassen cirkulerade efter den omdiskuterade tävlingen.

Läs även: Transkampanjen: Pojkar kan också få mens

Cyd Zeigler, författare till boken “Fair Play: How LGBT Athletes Are Claiming Their Rightful Place in Sports” sade till ABC News att sådana namnlistor var ”avskräckande”.

– Jag är riktigt trött på att höra om orättvisa fördelar. Hela vårt samhälle är skapat så att transpersoner har nackdelar var de än vänder sig, sadet Ziegler till ABC News.

– De vill kalla dessa fördelar för orättvisa, som om alla fördelar som cis-personer (Personer som identifierar sig med sitt biologiska kön) har över andra är rättvisa. Men alla fördelar en trans-person möjligtvis kan ha betraktas automatiskt som orättvisa. Varför är det så? fortsatte Ziegler.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag