Raseri mot Åhlens-omslag med Kakan Hermansson: ”Hur går jag ur medlemsklubben?”

Att använda Karin "Kakan" Hermansson på omslaget väcker reaktioner. "En förebild", säger Åhlens. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Twitter
  • Fredag 2 okt 2015 2015-10-02
E-post 832

STOCKHOLM Efter att Åhlens valt ett omslag med den kontroversiella Kakan Hermansson i sitt såkallade ”skönhetsmagasin” rasar nu människor i sociala medier. ”Hur går jag ur er medlemsklubb, Åhlens?”, skriver den liberale debattören Rebecca Mattsson på Twitter.

Klädföretaget Åhlens väljer att pryda omslaget på sitt så kallade ”skönhetsmagasin” med den kontroversiella feministiska profilen Karin ”Kakan” Hermansson. Nu deklarar den liberale debattören Rebecca Mattsson öppet på Twitter att hon vill gå ur Åhlens medlemsklubb på grund av att företaget väljer att använda Hermansson på omslaget.

Bakgrunden är bland annat att Hermansson upprepade gånger uttryckt hat mot poliser och gett stöd till våldsamma aktioner.

Gav stöd till vänsterextremister som försökte döda polismän

Den 30 Augusti förra året arrangerades en motdemonstration i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti demonstrerade i centrala Stockholm. Men det var inte bara fredliga motdemonstranter som närvarade, utan även vänsterextrema element ur det såkallade ”svarta blocket”.

Knallskott och metallstaket kastades mot polisen under mycket dramatiska former. Men det stannade inte där, en polisman blev även huggen i nacken med en stor bräda, något som skulle kunna sluta med mycket allvarlig utgång.

”Av inslagets kraft så svartnade det för mina ögon och jag fick en snabb balansrubbning och kraftig smärta. När jag vände mig om kunde jag se att demonstranten jublande sprang iväg, påhejad av andra demonstranter”, skriver en polisman om händelsen.

Men det var inte bara andra demonstranter som hejade på, utan det gjorde även Kakan Hermansson, som då arbetade på Sveriges Radio. Samma dag som tumultet utspelade sig i Kungsträdgården kunde Nyheter Idag berätta hur Hermansson hetsade mot polisen.

”Kämpa Stockholm, idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss”, skrev Hermansson på Twitter.

Förkortningen ACAB betyder ”All cops are bastards” och används som ett kodspråk för att hetsa mot myndigheter och polisen.

Raljerade om Malexandermorden

Hermanssons kommentar på Twitter om händelsen i Kungsträdgården, där poliser skadades, är inte en isolerad händelse. Redan 2012 uttryckte hon sig djupt raljerande om två poliser som avrättades i Malexander, det som senare blev känt som Malexandermorden.

”Det va ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv”, skrev hon då på Twitter.

Kritiken mot Kakan Hermansson blev till slut så stor att Sveriges Radio var tvungna att bemöta det hela. I ett pressmeddelande förklarade ansvarig utgivare på P3 att de tog ett möte med Hermansson för att förklara det olämpliga och Hermansson ska då även bett om ursäkt för sina kommentarer om polisen.

”Hon har i möte med Sveriges Radio förstått och fått betonat för sig att hon brutit mot Sveriges Radios regler om att värna trovärdighet och oberoende. Hennes kontrakt löper fram till årsskiftet och hon kommer inte bevaka frågor som hon aktivt tar ställning i”, stod att läsa i pressmeddelandet.

Åhlens: ”Karin Hermansson är en förebild för många unga tjejer”

När Nyheter Idag kontaktar Åhlens pressavdelning och redogör för bakgrunden till den kritik som riktas mot företaget och ytterst Karin Hermansson, tar de kritiken med ro. De menar istället att Hermansson är en viktig röst i debatten, förklarar Weronica Nilsson, PR & Kommunikationschef hos Åhléns.

– Med Åhléns skönhetsmagasin vill vi skildra skönhet och alla definitioner av detsamma. Framförallt vill vi visa upp starka kvinnor som visar olika perspektiv på begreppet skönhet. Karin Hermansson är en förebild för många unga tjejer idag och en viktig röst i debatten om vad som anses vara skönhet.

Hermansson uppfattas som en mycket kontroversiell röst. Var ni medvetna om detta när hon bokades till ert magasin?

– Vad gäller Karin Hermansson övriga ståndpunkter får de stå för henne. Vi välkomnar våra kunder som har synpunkter på Åhléns och vår reklam att höra av sig till vår kundservice.

På Twitter är reaktionerna hårda mot Åhlens och Mattson beskriver Hermansson som en ”manshatande, våldsrelativiserande, polishatande individ”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag