Här hugger vänsterextremisten en polis i nacken: ”Kunde ha dödlig utgång”

  • Onsdag 26 aug 2015 2015-08-26
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag visa fler chockerande bilder från Kungsträdgården förra året då vänsterextremister genomförde ett våldsamt upplopp mot polisen. På en bild ser vi en polis med full kraft bli huggen med en planka i ryggen. ”Detta är fullt uppsåtligen att i försök skada den polisman, som kunde i värsta fall ha en dödlig utgång. Detta är synnerligen allvarligt”, står att läsa i förundersökningen.

Nu kan Nyheter Idag berätta att i samband med de våldsamma upploppen i Kungsträdgården förra året kunde en polisman mist livet, enligt den förundersökning som ligger till grund för åtal av totalt 15 vänsterextremister. Det var i samband med en motdemonstration av nazistiska Svenskarnas Parti som det så kallade ”svarta blocket” startade ett våldsamt upplopp.

Säkerhetspolisen: ”Aktiv roll i kartläggande verksamhet”

En av de åtalade, en man född 1990, är misstänkt för det kraftiga hugget i polismannens nacke. I ett hemligstämplat dokument från Säkerhetspolisen, som Nyheter Idag tagit del av, står att läsa att han varit en del i Revolutionära Fronten sedan åtminstone hösten 2011 där han har en aktiv roll.

Enligt Säkerhetspolisen har mannens roll bland annat handlat om att kartlägga meningsmotståndare, en verksamhet som ligger till grund för politiskt motiverade attacker. Vidare har mannen tidigare deltagit i flera våldsamma aktioner med Revolutionära Fronten och Antifascistisk aktion. Ett av de tillfällena var våldsamheterna i Kärrtorp den 15:e december 2013.

”Det svartnade för mina ögon”

Den misstänkta gärningsmannen har inte bara huggit en polis i nacken med en skiva eller planka, utan även kastat en stol mot polisen. Vidare i utredningen framgår att han även deltagit i att kasta stora tunga schackpjäser i metall i syfte att skada poliserna på plats. I samma våldsamma upplopp har han även kastat metallstaket mot polisen och även för detta brott har han delgetts misstanke.

Men det mest allvarliga var när han, enligt förundersökningen, högg en polisman med kraft med en planka eller en sorts bordsskiva. Hugget ska ha träffat i glipan mellan polismannens hjälm och axelskyddet, varför det var ren tur att polismannen inte skadades allvarligare.

”Av inslagets kraft så svartnade det för mina ögon och jag fick en snabb balansrubbning och kraftig smärta. När jag vände mig om kunde jag se att demonstranten jublande sprang iväg, påhejad av andra demonstranter”, skriver polismannen själv i en rapport.

Av förundersökningen framgår att polismannen har varit orolig för sin hälsa efter slaget i nacken och har varit påverkad av händelsen under ett stort antal veckor.

”Under natten så ökade smärtan i högerarmen samt ett känselbortfall på vänster överarms utsida. huvudvärk konstant i 2 dagar, och smärta i höger arm”, står också att läsa i samma rapport från den skadade polismannen.

Misstänks även för vapenbrott

I förhör nekar den misstänkta mannen till att ha deltagit i det våldsamma upploppet. Han nekar även till att ha huggit en polisman i nacken med en planka samt för att ha kastat föremål på polisen i syfte att skada dem. Däremot erkänner han att han befunnit sig i Kungsträdgården i samband med det våldsamma upploppet.

I förhör har han till sitt försvar berättat att han satte sig på en häck för att vila, istället för att delta i upploppen. I hans närhet ska det ha stått en äldre man med hästsvans som spelat ”pippi långstrump” på saxofon. Den mannen ska ha varit Dror Feiler, som tidigare varit känd för att ha kandiderat som riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Feiler är även känd för att vid upprepade tillfällen förts bort av polis på grund av ordningsstörningar.

Mannen som misstänks för misshandel och våldsamt upplopp är även misstänkt för vapenbrott. Detta efter att polisen genomfört husrannsakan i den misstänktes bostad och hittat pepparsprej som är olagligt att inneha. I bostaden har polisen även funnit knallskott.

Första förhandling i tingsrätten väntas ske den 13 oktober där 15 personer är åtalade för de våldsamma upploppen. Nyheter Idag kommer fortsätta granska det organiserade vänsterextrema våldet.

Vill du bli uppdaterad om fler liknande nyheter? Då kan du trycka gilla på Facebooksidan nedan!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag