Raseriet mot Löfven: ”Nej, Sverige har inte varit naivt – Du har varit naiv!”

Mattias Karlsson (SD) är en av de som rasar mot Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 nov 2015 2015-11-19
E-post

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven förklarade på en presskonferens under torsdagen, med anledningen av den höjda terrorhot-nivån, att Sverige har varit naiva. Men nu får han mothugg från SD. ”Du, ditt parti och dina samarbetspartners har varit naiva och är det fortfarande”, skriver Mattias Karlsson (SD) på Facebook.

Sverige befinner sig just nu i en mycket ansträngd situation med anledning av av terrorhotet som myndigheterna arbetar med. Under torsdagen höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens med anledning av detta och han ursäktade situationen med att Sverige har varit för naivt.

– Jag måste tyvärr säga att Sverige har varit naiva i det här avseendet, sade han.

Men det budskapet gick inte hem i alla politiska läger. Sverigedemokraterna har länge varnat för risken med ett terrordåd, inte minst kopplad till radikal islamism, men har oftast bemötts med argument om att de är obildade, okunniga och i värsta fall rasister. Nyligen valde även en journalist på SVT att påstå att det största terrorhotet istället kommer från högerextremt håll.

Samtidigt har Sverige fram till nyligen varit ett land med i praktiken öppna gränser för den som vill ta sig hit. Nu bedriver Sverige gränskontroller för första gången på mycket länge, men de kontrollerna sker inte på samtliga gränsövergångar och de består mestadels i stickprov – vilket betyder att det fortfarande är goda chanser för en person med terror-uppsåt att ta sig in i landet. Bilden blir än mer allvarlig av att Sverige utmärker sig i antalet personer som väljer att åka till Syrien på terror-resor.

– Sverige ska aldrig bli en fristad åt terrorism och terrorister, förklarade Löfven.

Får kraftigt mothugg från Sverigedemokraterna

Påståendet om att Sverige har varit naivt möter mothugg i sociala medier. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson (SD), går till hård attack mot statsministern i en statusuppdatering på Facebook.

”Nej, ’Sverige’ har inte varit naivt. Du, ditt parti och dina samarbetspartners har varit naiva och är det fortfarande”, dundrar Karlsson mot Löfven.

Men kritiken mot statsministern slutar inte där. Karlsson passar även på att ge en känga för den kritik de själva fick angående flygblad som delas ut av Sverigedemokrater till flyktingar i södra Europa.

”Att döma av mediastormen och regeringsföreträdarnas kommentarer kring vårt flygblad häromveckan fick jag intrycket att det var jättehemskt att uttala sig i hela svenska folkets namn, men så var det tydligen inte”, fortsätter Karlsson.

Trots att Löfven erkänner att han varit naiv tänker han fortsätta som tidigare, genom att försöka förankra nya politiska förslag över blockgränserna – förutom med det parti som sedan länge varnat för den situation Sverige nu befinner sig i.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Även i sociala medier reagerar folk på Löfvens uttalande på torsdagen. Vi har samlat ett axplock nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag