SVT-reporter: ”Överlägset allvarligaste terrorhotet i Sverige kommer från högerextremt håll”

Carl Larsson på SVT menar att vi ska oroa oss för högerextremister istället för islamister. Foto: Faksimil Twitter / Youtube
  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 1963

SVERIGE Det är inte islamister och sympatisörer med islamiska staten som är det största terrorhotet mot Sverige, utan det är högerextremister. Det skriver en SVT-reporter på Twitter under lördagen, dagen efter terrorattentatet i Paris. Men alla håller inte med i påståendet.

Det absolut största samtalsämnet i sociala medier under lördagen handlar om terrorattentatet i Paris och en fråga som just nu är brännhet rör hur pass skyddade Sverige är mot en eventuell terror-attack. Men det är inte islamister vi ska oroa oss för, utan högerextremister. Iallafall om vi får tro vad SVT-reporten Carl Larsson skriver på Twitter.

På Twitter skriver han att det är ”viktigt att inte glömma bort att det överlägset allvarligaste terrorhotet i Sverige kommer från högerextremt håll”.

Får mothugg på Twitter

Men det är inte alla som håller med SVT-reportern om att det i första hand är högerextremister som svenskar ska oroa sig för. En användare på Twitter hänvisar till säkerhetspolisen som gör en annan bedömning, men trots det står SVT-reportern Carl Larsson på sig.

Även fler användare på Twitter reagerar mot Larssons påstående om att högerextremism är det största hotet. Larsson å sin sida hänvisar till dådet som hände i Trollhättan där en gärningsman dödade människor på en skola med ett svärd. Han skriver även att han har koll på Säpos rapport om terrorism och han konstaterar att ”högerhotet nämns inte”.

Vägrar svara på frågor

När Nyheter Idag ringer till SVT-reportern Carl Larsson och förklarar ärendet säger han att han inte har tid att kommentera det han skriver på Twitter. Istället ber han oss att återkomma om en liten stund med våra frågor.

– Du, jag är lite upptagen. Kan du återkomma till mig om tio minuter? säger Carl Larsson i telefonen.

Okej. Har du något direktnummer jag kan ringa så jag slipper gå genom växeln?

– Nej, du får ta det genom växeln faktiskt.

Efter ganska exakt tio minuter ringer Nyheter Idag återigen till växeln på SVT. Men då går det inte längre bli kopplad till Carl Larsson genom SVT:s växel får vi veta.

– Han är tjänstledig. Så att han jobbar inte, han är ledig, förklarar en person i växeln hos SVT.

Men jag pratade med honom för tio minuter sedan?

– Han vill inte ha några samtal, fick vi uppgift om.

Nu precis eller?

– Ja.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag