Aftonbladet/Demoskop: Nära hälften av svenskarna vill fälla regeringen

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 19 jun 2021 2021-06-19
E-post 1614

SVERIGE Näst intill hälften alla svenskar stödjer en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven, enligt en ny snabbmätning från Aftonbladet/Demoskop. Färre är emot.

På måndag klockan 10 väntar en misstroendeomröstning mot Löfven i Sveriges riksdag. Som det ser nu ut kommer en majoritet av riksdagsledamöterna att rösta för att fälla regeringen.

Läs även: Regeringskrisen akut – majoritet lovar att fälla i omröstning på måndag

Skulle misstroendeförklaringen gå igenom ställer sig nästan hälften av svenskarna bakom ett sådant beslut. Det visar en ny snabbmätning från Aftonbladet/Demoskop.

Enligt undersökningen vill 47 procent av befolkningen fälla nuvarande regering, medan 41 procent är emot en misstroendeförklaring.

Vidare visar snabbmätningen att en tydlig majoritet på 78 procent av högerväljare (M, KD och SD) är för misstroendeförklaringen. Bland väljare av S, L, C och MP ställer sig 81 procent negativa till en sådan.

Vänsterpartiets väljare är emellertid mer kluvna. Av dem är det knappt mer än hälften (51 procent) som ställer sig bakom att fälla regeringen.

– En slutsats vi kan dra är att Dadgostar inte har sina väljare med sig fullt ut. Varannan sympatisör är för, men var fjärde är emot. De väljarna tänker möjligen på konsekvensen att Kristersson kan bli statsminister, säger Karin Nelsson från Demoskop till Aftonbladet.

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Läs även: Annie Lööf rasar mot oppositionen: ”Nu krokar SD och V arm”

Lyssna också på: Regeringskris eller regeringsmöjlighet?

Vill du fälla regeringen?
2843 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag