Regeringen kampanjade för Putin-allierad oligark: ”Strategiskt intresse för Sverige”

Bild: Av Kristian Pohl / Regeringskansliet/CC BY 3.0/World Economic Forum - Michael Wuertenberg/CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 14 apr 2022 2022-04-14
E-post

Åren 2018 och 2019 genomförde den rödgröna regeringen en kampanj för att mildra amerikanska sanktioner mot den Putin-allierade ryske oligarken Oleg Deripaska som äger företaget Kubal med verksamhet i Sundsvall, rapporterar Sveriges Television.

Oleg Deripaska anses stå Rysslands diktator Vladimir Putin mycket nära och ska enligt flera experter förvalta Putins förmögenhet.

Skälet till de amerikanska sanktionerna som infördes 2018 var att Deripaska misstänktes för utpressning, mutor, kopplingar till organiserad brottslighet och delaktighet i rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016. Den 8 april i år sattes Deripaska även upp på EU:s sanktionslista.

Läs även: Biden anklagar Ryssland för folkmord

I ett inlägg på Twitter från oktober 2018 skriver dåvarande handelsminister Ann Linde som var på besök i USA att hon ”talat med bla amerikanska UD, senaten och representantskapshuset för att få förståelse och stöd för att inte Kubal ska drabbas av Rysslandssanktioner som inte är avsedda för dem.”

– Det här är ett strategiskt intresse för Sverige att se till att vi löser den här situationen långsiktigt, sade näringsminister Mikael Damberg till SVT i samband med Lindes besök i USA.

– Vi från svenska regeringen gör vad vi kan men vi kan inte påverka USA:s sanktioner eller ryska ägarna, de måste möta varandra, fortsatte Damberg.

Enligt dokument som SVT nu har tagit del av bedrevs regeringens kampanj  i nära samarbete med Deripaskas bolag EN+ och dotterbolaget Rusal, som i sin tur äger Kubal.

I ett internt mejl på näringsdepartementet från den 10 oktober 2018 beskriver en enhetschef att Rusal ”såg positivt på Sveriges arbete” och redogör för Dambergs och det ryska aluminiumföretagets aktiviteter för att motverka sanktionerna.

I september samma år skickade Linde och Damberg brev till bland annat USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo, vilket följdes av Ann Lindes resa till Washington mellan den 8 och 10 oktober då hon träffade politiker och chefen för sanktionsmyndigheten OFAC.

I januari 2019 reste Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström till Washington och träffade bland annat finansministern Steve Mnuchin för att diskutera sanktionerna mot aluminiumkoncernen.

I ett PM från UD samma månad listas ”komplicerande faktorer” där kritiker mot att slopa sanktionerna mot Deripaskas bolag pekas ut, bland annat USA:s tidigare Moskvaambassadör Michael McFaul. Kritikerna kom senare att kontaktas av svenska tjänstemän.

Vid samma tid kontaktade näringsdepartementet Kubal i Sundsvall och VD:n Javier Bavia för att informera honom om regeringens arbete. ”Han såg positivt på den kommande processen”, står det i ett PM.

Den svenska lobbyverksamheten för oligarkens företag bär frukt när USA:s regering kort därefter slopar sanktionerna mot aluminiumkoncernen EN+ och dotterbolaget Rusal där Kubal ingår.

Idag tonar Mikael Damberg, som numera är finansminister, ned den svenska regeringens roll i lobbyarbetet för Deripaskas bolag.

– Ytterst låg det här hos amerikanarna. Jag tyckte det var viktigt att man inte drabbas i onödan av sanktionerna, säger Damberg till SVT.

Ann Linde vill inte svara på SVT:s frågor om lobbykampanjen, utan hänvisar till nuvarande handelsminister Anna Hallberg som i sin tur skyller på den då rådande tidsandan.

– Det har funnits en vilja och förhoppning om att kunna ha affärer med Ryssland och att det skulle gå åt rätt håll, säger Anna Hallberg till SVT.

Läs även: Regeringen tvekar om att utvisa ryska diplomater

Läs även: Sverige utvisar tre ryska diplomater: ”Inte en lätt sak”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag