Regeringen rusar igenom lättade jobbkrav för gymnasieafghaner

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 24 nov 2020 2020-11-24
E-post 1134

SVERIGE För att de så kallade ensamkommande som omfattas av gymnasielagen ska få stanna i Sverige permanent måste de enligt nuvarande regler skaffa en anställning på minst två år inom sex månader från att de avslutat sina studier. Det vill nu regeringen ändra på snabbt, rapporterar Sveriges Radio. Det ska räcka med en anställning på ett år, och man vill göra ändringen utan riksdagsbeslut.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att de migranter som omfattas av gymnasielagen bara ska behöva skaffa en anställning som varar i minst ett år för att få permanent uppehållstillstånd.

Det här förslaget har man skickat på snabbremiss och tanken är att de nya reglerna ska träda i kraft redan på torsdag nästa vecka, den 3 december.

”Med anledning av det skärpta läget på arbetsmarknaden som utbrottet av covid-19 har gett upphov till bör det under rådande omständigheter vara tillräckligt om utlänningen har en tidsbegränsad anställning som är avsedd att vara under minst ett år från beslutstillfället för att han eller hon ska anses kunna försörja sig”, skriver regeringen som motivering till förslaget.

Genom att genomföra regeländringarna som en förordningsändring kan regeringen själv ta beslutet och slipper låta riksdagen rösta om frågan.

Bland remissinstanserna märks bland annat Ensamkommandes förbund, Flyktinggruppernas riksråd och Asylrättscentrum. Remissvaren ska ha kommit in senast på fredag.

Hur många fler som kommer att få permanent uppehållstillstånd med den nya ordningen är oklart.

”Även om osäkerhet råder kring hur många fler personer som kommer att beviljas permanent uppehållstillstånd med den föreslagna förordningsändringen är bedömningen att det kommer att vara ett relativt begränsat antal. De eventuella kostnadsökningar som förslaget kan medföra bedöms kunna hanteras inom befintliga anslagsramar”, skriver regeringen.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är starkt kritisk till förslaget.

 

Jonas Andersson, som var en av SD:s representanter i migrationskommittén, är likaså kritisk och kommenterar på Facebook:

Läs även: Gymnasielagen: 22 afghaner har lämnat Sverige

Läs även: Morgan Johanssons (S) annorlunda utspel i migrationsdebatten: ”Ku Klux Klan”

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag