Morgan Johanssons (S) annorlunda utspel i migrationsdebatten: ”Ku Klux Klan”

Foto: Riksdagen/Public Domain
  • Söndag 22 nov 2020 2020-11-22
E-post 125

STOCKHOLM Sverigedemokraternas Ludvig Aspling ville under fredagens interpellationsdebatt i riksdagen veta varför en islamistisk organisation med kopplingar till Muslimska Brödraskapet fanns med på regeringens remissinstanslista. Det fick migrationsminister Morgan Johansson (S) att tända till rejält och undra retoriskt om Aspling hade förslag på några främlingsfientliga organisationer som borde finnas med på listan. – Ku Klux Klan? Men vad jag vet har de ingen avdelning i Sverige, sade Johansson.

Det bjöds på en underhållande debatt i riksdagen på fredagen med många minnesvärda repliker mellan migrationsminister Morgan Johansson (S) och riksdagsledamoten Ludvig Aspling (SD).

Bakgrunden: I en interpellation till migrationsminister Morgan Johansson ville Ludvig Aspling veta lite mer om remissinstanserna för regeringens nya förslag till invandringspolitik.

Totalt 93 instanser fanns med på remisslistan. Ludvig Aspling menar att tolv av organisationerna förespråkar massinvandring – de vill ”i princip öppna Sveriges gränser”. Dessutom fanns också Sveriges Muslimska Råd, SMR, som pekats ut som islamistiskt och med kopplingar till Muslimska Brödraskapet, med på listan. SMR är känt för att ha slutit avtal med Socialdemokraternas sidoförbund Tro och Solidaritet, bland annat om att få in muslimer på riksdagslistor, något som Expressen avslöjade.

Aspling ville veta varför SMR, som formellt avvecklades 2019, var en av remissinstanserna för regeringen.

– Att låta en organisation med band till internationella terrornätverk få utöva inflytande över svensk migrationslagstiftning är lite som att låta räven vakta hönorna, tycker i alla fall jag, inledde Aspling.

Morgan Johansson kontrade med att varna för konspirationsteorier och tyckte att det fanns historiska likheter mellan Ludvig Asplings anklagelse mot Sveriges Muslimska Råd och nazisternas propaganda om judar.

– Efter att nazisterna odlade teorin om judiska konspirationer är steget inte långt till att säga att det är muslimska konspirationer som står i bakgrunden och styr. I detta fall hänger man upp det på att Sveriges muslimska råd skulle vara remissinstans, sade Johansson.

Aspling lät inte övertygad utan hänvisade till att Säpo pekat ut islamistisk terrorism som det största hotet mot Sverige.

– Det faktum att organisationen Sveriges muslimska råd är ett skyltfönster för Muslimska brödraskapet kommer från en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en av regeringens egna myndigheter. Sysslar regeringens egna myndigheter med konspirationsteorier, Morgan Johansson, frågade Aspling retoriskt.

Det fick Morgan Johansson att ladda på ordentligt i sin replik. Han ville veta vilka organisationer som Ludvig Aspling skulle vilja se som remissinstanser. Johansson menade att motsatsen till invandringspositiva organisationer är främlingsfientliga organisationer.

– (Jag undrar) om Ludvig Aspling kanske har några förslag på främlingsfientliga organisationer som skulle kunna få yttra sig i stället och som vi borde ha skickat remissen till? Har han några sådana förslag? Vitt ariskt motstånd, VAM, kanske? Fast den finns väl inte längre – den har väl gått upp i Sverigedemokraterna. Eller BSS, Bevara Sverige svenskt? Den finns kanske inte heller längre – den har väl också gått upp i Sverigedemokraterna. Eller Ku Klux Klan? Men vad jag vet har de ingen avdelning i Sverige, sade Morgan Johansson med emfas.

– Ett tydligt tecken på att statsrådet inte vågar stå för sin egen politik är att han börjar prata om nazism och Ku Klux Klan i Sveriges riksdag, svarade Aspling luttrat.

Han listade också fem remissinstanser som han velat se på listan – Sölvesborgs kommun, Staffanstorps kommun, Filipstads kommun, Konservativa förbundet och Föreningen Heimdal.

– Det hade räckt för mig. Om de hade funnits med på listan hade jag varit glad och nöjd och denna debatt hade kanske inte hållits över huvud taget, sade Aspling.

Se hela debatten här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag