Regeringen vill luckra upp försörjningskrav för anhöriginvandring

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 17 apr 2021 2021-04-17
E-post 1014

Försörjningskravet för anhöriginvandring ska luckras upp, enligt ett förslag från regeringen. Bland annat avskaffas kravet helt för den som vill ta hit en sambo eller make om förhållandet inleddes innan personen anlänt till Sverige.

I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att reglerna vid anhöriginvandring ska luckras upp. Bland annat ska kravet att personen som befinner sig i Sverige kan försörja både sig själv och den anhörige helt tas bort om ett förhållande inletts innan någon av dem anlänt till Sverige.

Läs även: Invandringen fortsätter kosta miljardbelopp – 18 miljarder under 2020

Försörjningskravet ska heller inte gälla för flyktingar och alternativt skyddsbehövande om de ansöker inom tre månader från att de fått uppehållstillstånd

Det innebär att förslaget behåller de undantag i försörjningskravet som regeringen införde med stöd av Kristdemokraterna 2019.

Läs även: KD säger JA till regeringens anhöriginvandring – får kritik i sociala medier

Läs även: KD vill strama åt anhöriginvandringen: ”Väl förankrat

De föreslagna undantagsreglerna finns inte i det betänkande migrationskommittén lämnade under september förra året. Kommittén bestod av samtliga partier men kunde inte enas om ett helhetsförslag.

Lagförslaget är tänkt ersätta den tillfälliga lag som antogs 2016 för att hantera migrationskrisen och som löper ut i år. Om den löper ut utan ersättning återgår Sverige till de betydligt mildare lagarna från 2010.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag