KD säger JA till regeringens anhöriginvandring – får kritik i sociala medier

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 25 maj 2019 2019-05-25
E-post 13153

STOCKHOLM Kristdemokraterna säger ja till regeringens förslag om utökad anhöriginvandring. Nu får partiet hård kritik i sociala medier. ”Tack och hej, hade tänkt rösta KD, där sprack det som ett byxarsle”, lyder en kommentar på Twitter.

Under fredagen uppmärksammade Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali hur Kristdemokraterna valt att säga ja till utökad anhöriginvandring, något som var en del av Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna lade in följdmotioner som sade nej till den utökade anhöriginvandringen. KD däremot ställer sig i sin följdmotion bakom JÖK-partiernas migrationspolitik. Bland författarna till KD:s motion märks bland annat Roland Utbult – som röstade för afghanlagen och dessutom sjöng om det från talarstolen.

Läs även: ”Barn av saligheten”: Kristdemokrat röstar för afghanamnestin – sjöng ut i riksdagen

Det innebär att KD går med på att personer som fått uppehållstillstånd får rätt att ta anhöriga till Sverige utan försörjningskrav. De behöver alltså varken kunna försörja sig själva eller sina anhöriga.

Läs mer: 20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Läs mer: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

 

Enligt KD:s partiledare Ebba Busch Thor var det bättre att säga ja till regeringens förslag om anhöriginvandring än till 2015 års politik.

Busch Thor får svar i ett par tweets av Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD. Bieler tycker inte att Busch Thors förklaring håller. Bieler skriver att det inte var ett val mellan ”2015 års oansvariga politik” och att säga ja till anhöriginvandring.

 

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergård svarar också Ebba Busch Thor.

 

Flera som kommenterar uppger att de tidigare tänkt rösta på KD men att beskedet om anhöriginvandringen får dem att tänka om och i stället rösta på något annat parti.

 

Thomas Gür konstaterar kort på sin Facebook att hållningen från KD är ”illa”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag