KD vill strama åt anhöriginvandringen: ”Väl förankrat”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 sep 2019 2019-09-04
E-post 702

Kristdemokraterna byter fot i frågan om anhöriginvandring och ställer sig bakom en tuffare politik. Det meddelade partiet i en Facebookstatus under tisdagen. Samtidigt rapporterar medier att den nya linjen möter kritik internt, men det tonas ner av policyansvarig Johan Ingerö. – Rubriker är ofta överdrivna. Inte minst när det gäller de här frågorna. Men visst, det finns personer som inte håller med, absolut, säger han till Nyheter Idag.

Frågan om anhöriginvandring har länge varit föremål för tuff kritik mot Kristdemokraterna, inte minst då en betydande del av den förväntade invandringen till Sverige väntas utgöras av just anhöriga. Under gårdagen kom partiet med ett utspel på Facebook, undertecknat av partiledaren Ebba Busch Thor och partiets migrationspolitiska talesperson Hans Eklind.

I utspelet aviseras att KD kommer presentera en tuffare i linje i den parlamentariska migrationskommittén där samtliga riksdagspartier ingår – inklusive SD.

”Det förslag som partistyrelsen tagit ställning för innebär att försörjningskrav ställs för samtliga anhöriga som man vill få till Sverige, utom egna minderåriga barn”, skriver partiet på Facebook. Det konstateras även att det i dag inte finns ”försörjningskrav för flyktingars egna barn, makar, sambos eller registrerade partners”.

Det uttalade syftet är att minska söktrycket mot Sverige och harmonisera invandringen till liknande nivåer som de nordiska grannländerna. Men utspelet har mött intern kritik i partiet, rapporterar flera medier. När Nyheter Idag talar med KD:s policyansvarige Johan Ingerö tonar han ner den kritiken.

– Rubriker är ofta överdrivna. Inte minst när det gäller de här frågorna. Men visst, det finns personer som inte håller med, absolut, säger han.

Frågan kan även bli en het potatis när partiet senare i höst ska samlas för rikstinget. Men det är inte bara anhöriginvandring som kan komma upp till diskussion.

– Det finns fler motioner om migrationspolitik till rikstinget. Jag ser framför mig att det kommer diskuteras en del framöver, ja.

Ingerö vill ”inte sia” om vad som sker på rikstinget i höst, men han säger samtidigt att de nya reglerna om anhöriginvandring är ”väl förankrat”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag