Regeringstjänstemannens smutskastning av Aron Flam: ”Försöker störa demonstrationsfriheten”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 1 maj 2018 2018-05-01
E-post 1427

SVERIGE I år hade komikern och samhällsdebattören Aron Flam sällskap av ett 50-tal demonstranter som tågade under parollen ”Krossa socialismen” i anslutning till det traditionella första maj-tåget i Stockholm. Men det uppskattades inte av alla. På Twitter skriver socialdemokratiske tjänstemannen Tobias Lundin Gerdås att Flam och övriga demonstranter försökte störa demonstrationsfriheten. Men enligt polisen förekom inga oroligheter.

Förra året gick Aron Flam, som leder podcasten Dekonstruktiv kritik, ensam i anslutning till första maj-tåget i Stockholm. I år hade ett femtiotal andra meddemonstranter slutit upp, många med tröjor med texten ”Krossa socialismen”. I likhet med det ”riktiga” första maj-tåget så startade man i Humlegården på Östermalm i Stockholm och gick via Kungsgatan och Hötorget till Norra Bantorget där statsminister Stefan Löfven senare höll ett tal.

– Jag skrev på Twitter att om man ville ansluta sig så var man fri att göra det. Vi går lugnt och fredligt tillsammans bort mot Norra Bantorget med budskapet ”Krossa socialismen”, säger Aron Flam när Nyheter Idag intervjuar honom i demonstrationståget på Kungsgatan.

Att Aron Flam demonstrerar mot socialismen uppskattas inte av alla. En av dem som reagerat är Tobias Lundin Gerdås, politisk sakkunnig på regeringskansliet, med en lång karriär inom socialdemokratin. Han påstår i ett inlägg på Twitter att Aron Flam och meddemonstranter försökt störa demonstrationsfriheten.

I en borttagen tweet påstår Lundin Gerdås att polis fick sätta in åtgärder mot Flam och hans demonstranter. ”Det blev ämne för polisiärt ingripande och har stört sammankomsten”, skriver han.

Men Tobias Lundin Gerdås påståenden får inget stöd från polisen. Enligt polisens hemsida skedde demonstrationen ”utan ordningsstörningar”. Polisens presstalesman Eva Nilsson bekräftar uppgifterna för Nyheter Idag.

– Dagens kommendering avslutades utan några störningar, säger hon.

Under den tid Nyheter Idag följde med Flam och de övriga demonstranterna, från Kungsgatan och framåt, inträffade inga incidenter. ”Krossa socialism”-gruppen gick sist av alla, 30-40 meter efter de sista i det ordinarie tåget.

Det är inte första gången Tobias Lundin Gerdås är i blåsväder för smutskastning av meningsmotståndare. Expressen har avslöjat hur Tobias Lundin Gerdås 2006, vid det tillfället SSU-ombudsman, på en blogg publicerat uppgiften att Fredrik Reinfeldt (M) är pedofil. ”Satir”, enligt Lundin Gerdås som den gången bad om ursäkt.

Nyheter Idag söker Tobias Lundin Gerdås.

 

Stöd vår journalistik, fri från presstöd. Prova PLUS för 69 kronor i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag