Rektor slår larm om ”vardagsheder” bland små barn

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Tisdag 24 apr 2018 2018-04-24
E-post 1302

GÖTEBORG Skolpersonal i stadsdelen Tynnered i Göteborg vittnar om en hederskultur som kryper ner i åldrarna.

SVT Nyheter rapporterar om utvecklingen i Tynnered där barn i allt yngre åldrar anammar en sorts hederskultur i vardagen.

– Det är sju-åtta åringar som vidhåller normer hemifrån och trots att vi pratar med både barn och föräldrar gång på gång så når vi inte fram. Det är kulturer som funnits bland de större barnen tidigare, men nu handlar det om små barn, berättar Helena Kollberg, rektor på Vättnedalsskolan.

Den så kallade ”vardagshedern” gör att barnen följer vissa kollektiva normer istället för de regler som gäller i skolan och samhället i övrigt.

– Det kan handla om barn som vaktar på varandra, som kollar att de till exempel äter rätt saker och leker med rätt kompisar. Vissa som inte får visa sig nakna i duschrummet, där ligger föräldrar på och säger till oss att vi måste ordna så de inte syns nakna. Det har funnits tidigare bland eleverna först när de närmar sig tonåren, säger Helena Kollberg.

Löser konflikter själva

Ibland går det även så långt som till hot och våld där barnens släktingar blandas in.

– Ibland vid en konflikt mellan två barn, så hämtar man en kusin eller storebror som går in och klappar till eleven, de ska lösa problemen själva. Sedan används incidenten som hot vid nästa konflikt. Barnen anser att det är ”rätt”, trots att vi gång på gång säger att det är skolans sak att utreda och ta tag i, säger rektor Kollberg till SVT.

Hon påpekar att det handlar om ett fåtal elever men att man vill stoppa beteendet innan det sprids och trappas upp. Sociala resursförvaltningen planerar insatser, till exempel att utbilda och öka kompetensen bland personalen om problematiken.

Läs även: Österrike planerar förbud mot slöja i skolan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag