Resmål bannlyser vita människor – Så att svarta ska känna sig trygga

Här kan svarta kvinnor andas ut. Foto: Youtube
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 911

USA Svarta amerikaner behöver ett ”safe space” för att komma undan vita människor. Av den anledningen har resebolag börjat erbjuda resor till platser utanför USA – där vita är bannlysta.

I ett reportage av mediehuset Vice får tittaren möta en grupp svarta kvinnor som vilar upp sig i Puerto Viejo i centralamerikanska Costa Rica. Där kan de utöva yoga, meditera och äta veganmat – men den största fördelen är att de slipper vistas nära vita människor.

I USA har det – särskilt sedan Donald Trump blev president – nämligen blivit farligt att vara svart.  I Vice inslag får vi veta att vitas närvaro gör många svarta amerikaner otrygga, då vita ofta är rasister. Därför erbjuder nu åtminstone fem resebolag destinationer där vita människor inte får vara. Däribland i Costa Rica.

Alexis Bromley från Nebraska är en av de i Puerto Viejo som behövde en paus från vita människor.

– Det är tufft i Nebraska eftersom det är en röd stat [röstar övervägande på Republikanerna, Trumps parti, reds. anm.]. Så man vet inte vilka man interagerar med dagligen, om de tycker att du är lägre stående, och hur det kan påverka mig, säger Alexis Bromley.

”Vita borde inte ens få ha pass”

För att slippa vita människor och deras rasism betalar kvinnorna drygt 2 000 dollar. Det är prisvärt, menar de, på grund av hur de behandlas i USA. Exempelvis får Alexis Bromley ofta kommentarer om hur vältalig hon är.

– Jag tror inte att folk förstår hur förolämpande det är, säger hon.

Andrea X, grundaren av Women of Color Healing Retreat i Puerto Viejo, har också fått nog av vita amerikaner. De är så farliga att de till och med inte borde få tillstånd att resa någonstans, menar hon.

– Jag tycker att vita inte ens borde få ha pass, för de har gjort tillräckligt mycket skada. Särskilt vita amerikaner – låt dem stanna i USA, de behöver inte komma hit, säger hon.

Se hela reportaget nedan:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag