Riksdagskandidat för AfS sätter antisemitiskt klistermärke på pendeltåget: ”En näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor”

Foto: Pressbild Alternativ för Sverige
  • Måndag 13 aug 2018 2018-08-13
E-post 1386

Martin Hagwall är riksdagskandidat för Alternativ för Sverige. I helgen klistrade han upp en kroknäsa på ett fönster på pendeltåget i Stockholm. I en Facebookvideo syns hur Hagwall pratar med medpassagerare om hur näsan han satt upp ”symboliserar en viss typ av människor”. 

Läs även: Antisemitiskt Initiativ: Riksdagskandidaten Javidi skickade judetexten till FI före publicering

Videon är filmad på pendeltåget i Stockholm. När Martin Hagwall, som står som nummer tio på Alternativ för Sveriges riksdagslista och sitter i partistyrelsen, gått på hamnar han bredvid en man som pratar i telefon och frågar om han ska prata länge. Kvinnan som filmat inslaget har själv beskrivit förloppet.

”Innan han sätter sig framför mig så frågar han högt och tydligt om killen som pratar i telefon ska prata länge och han svarar nej. Jag reagerar och undrar för mig själv vad de spelar för roll och varför han ställer en så konstig fråga?”

Martin Hagwall lutar sig därefter över mannen och sätter upp ett klistermärke med en kroknäsa på fönsterrutan. Kroknäsan är en del av den antisemitiska memen ”Happy Merchant”, som är en grov karikatyr på en judisk affärsman.

 

 

Klistermärkena har bland annat satts upp på valaffischer för Moderaterna.

Foto: Twitter

 

”Han frågar killen bredvid om han vet vad det föreställer och killen svarar nej. Då vänder han sig till mig och ställer samma fråga. Här börjar jag filma”, skriver kvinnan på sin Facebook.

– Det är en näsa som väldigt typisk för en viss typ av människor, säger Martin Hagwall i videon.

Läs även: Socialdemokratisk riksdagskandidat anklagas för antisemitism

Kvinnan ber Hagwall berätta vad han menar. Han svarar:

– Den (näsan) symboliserar en viss typ av människor.

När kvinnan frågar vad det är för typ av människor svarar Hagwall:

– Det är det du ska fundera på.

Se hela klippet här:

Nyheter Idag söker Martin Hagwall för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag