Socialdemokratisk riksdagskandidat anklagas för antisemitism

Foto: Tro och Solidaritet,pressbild
  • Onsdag 8 aug 2018 2018-08-08
E-post 1086

Nu anklagas en socialdemokratisk kandidat för antisemitism och stöd till terrororganisationen Hamas.

Nyligen tvingades FI-politikern Oldoz Javidi avgå efter antisemitiska uttalanden i en intervju i tidskriften Feministiskt perspektiv. Nu uppmärksammar Svenska Dagbladets ledarkrönikör Benjamin Katzeff Silberstein en annan riksdagskandidat som Silberstein anser uttalat sig antisemitiskt.

Läs mer: Riksdagskandidat för Fi anklagas för antisemitism – vill att alla israeler flyttas till USA

Det är Adrian Kaba, som står på 15:e plats på Socialdemokraternas riksdagslista för Malmö. Enligt Katzeff Silberstein har Kaba skrivit ”i socialdemokratiska tidskrifter om judiska konspirationer”. Även om Adrian Kabas plats inte är valbar, menar Katzeff Silberstein att placeringen ändå visar att Kaba befinner sig ”inne i någon form av stugvärme”.

Redan 2012 skrev Anna Ekström i Expressen om Adrian Kabas påstådda stöd till terrorstämplade Hamas, och hans ovilja att ta avstånd från organisationens uttalade antisemitism. Samma år skrev den kristna tidningen Dagen om att Kaba skrivit i den socialdemokratiska tidningen Tro och Politik att Anders Behring Breivik ingick i ”en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”.

Tidningens redaktör tog avstånd från formuleringarna, och Kaba trädde tillbaka som krönikör på tidningen. Men han fick samtidigt stöd av Peter Weiderud, dåvarande förbundsordförande för den socialdemokratiska organisationen Tro och Solidaritet, som kallade Kabas teori för ”en olycklig formulering”. År 2014 lanserade Socialdemokraterna Kaba som kandidat till både riksdag och kommunalfullmäktige.

Idag sitter Adrian Kaba som ledamot i Malmös kommunalfullmäktige samt Hälso-vård och omsorgsnämnden i Malmö stad, samtidigt som han är ersättare i näringslivsberedningen, kommunförbundet och Kommunalförbundet Räddningstjänsten Syd. Han avgick dock som ledare för en dialoggrupp mot antisemitism i Malmö efter kritik från Malmös Judiska församling i oktober 2014.

Nyheter Idag söker Adrian Kaba för en kommentar. Vi har även sökt Socialdemokraternas pressavdelning i ärendet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag