Rikspolischefen om sin brottsliga bana: ”Det gick väl kanske inte så lätt för mig alla gånger”

Dan Eliasson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 15 jan 2018 2018-01-15
E-post 1782

STOCKHOLM Vad fick rikspolischef Dan Eliasson att bryta sin kriminella bana i sin ungdom? Nyheter Idag-krönikören Peter Springare minns när Eliasson var punkare och i sin kamp mot kapitalismen krossade ett skyltfönster i Hedemora, ett brott Eliasson senare dömdes för. – När man är ung gör man saker som man inte alltid är så stolt över efteråt, säger Dan Eliasson till Nyheter Idag.

Under söndagen gästades SVT Agenda av rikspolischef Dan Eliasson för att kommentera polisens tuffa arbete mot brottsligheten i Sverige. Mycket av den grova kriminaliteten utförs av företrädelsevis unga män i socialt utsatta områden. Och just detta är inget främmande för rikspolischefen, när han var 17 år gammal umgicks han med ett gäng punkare i Hedemora.

En som minns denna tid är Nyheter Idag-krönikören Peter Springare som då var 22 år gammal och relativt nybakad polis. Vid slutet av 1978 kom Springare till Avesta som ordningspolis och Hedemora ingick i samma polisområde som Avesta. I Hedemora fanns en polisstation där Springare arbetade en tidsperiod i början på 1979.

Samtidigt var Eliasson ute på byn med punkargänget och begick brottslighet. Bland annat ägnade sig Eliasson åt skadegörelse när han hade sönder ett skyltfönster, ett brott han senare också dömdes för i Hedemora tingsrätt till 60 dagsböter. Springare minns den här tiden väl, berättar han i telefon.

– Det var nog inte bara ett skyltfönster. Om jag inte missminner mig ansåg han och hans gäng att de mer etablerade företagarna, bland annat en färghandel, representerade kapitalismen. Han pangade det här skyltfönstret eftersom de ville bedriva kamp mot kapitalismen, förklarar Springare.

Den bild Springare har var att Eliasson var en del av ett gäng som var riktigt vänstervridna. Gänget var välkänt av polisen som i sin tur mellan varven höll koll på vad de här punkarna gjorde. Springares bild är att de influerades av den engelska punken.

– De syntes lite nu och då på gator och torg, de var de här klassiska avvikarna som ville framhäva någon anarkistisk anda. Rent generellt kan jag säga att det var i de här grupperingarna det fanns drogliberala strömningar, de rökte mycket hasch och de experimenterade med olika droger.

– Huruvida Eliasson har använt droger vet jag inte, det har jag inga uppgifter om. Men jag vet att det förekom droger i den här grupperingen som Eliasson ingick i.

Eliasson: ”När man är ung gör man saker som man inte alltid är så stolt över”

Under tiden Eliasson var punkare spelade han i ett punkband och skrev låten ”Knulla i Bangkok”, något som tidigare uppmärksammats i medier. Efter Eliassons intervju i SVT Agenda väntar Nyheter Idag precis utanför tv-studion inne i tv-huset på Gärdet för att ställa frågor om Springares uppgifter.

Det första Eliasson erinrar sig från tiden i Hedemora är att Springare också spelade i band. När Nyheter Idag dubbelkollar detta med Springare säger han att det var stor skillnad på den musik Springare ägnade sig åt jämfört med Eliasson.

– Jag spelade mer rumsrent. Jag spelade i storband, i dansband och i rockband, förklarar Springare.

När det kommer till uppgifterna om att Eliasson ägnat sig åt kriminellt beteende får Eliasson en mer bekymrad min. Han sticker inte under stol med att han var på glid i sin ungdom.

– När man är ung gör man saker som man inte alltid är så stolt över efteråt, säger rikspolischefen till Nyheter Idag.

”Alla ska stånga hornen av sig”

Men något hände i Eliassons liv. Istället för att fortsätta på den brottsliga banan kom han istället att bli laglydig. Det är flera faktorer i Eliassons liv som fick honom på rätt köl, förklarar han.

– Man växer väl upp. Alla män… jag tror även du gjorde saker som du kanske inte tycker är så smart i vuxen ålder. Och sen mognar man sakta men säkert. Jag började jobba, gjorde militärtjänst, åkte runt i världen och jobbade utomlands, kom hem och började läsa, träffa familj. Det är klart man mognar.

Stundtals var det tufft för Elisson som många år senare blev rikspolischef.

– Morfar brukade säga att alla ska stånga hornen av sig, för en del går det lättare och för en del går det svårare. Det gick väl kanske inte så lätt för mig alla gånger.

Möjligen kan Eliassons erfarenheter vara till viss hjälp för att komma åt brottslighet i förorterna, även om mycket idag ser radikalt annorlunda ut än Hedemora i slutet på 70-talet.

– Jag tror man ska vara försiktig med att döma människor. Man ska naturligtvis dömas för de brott man har begått. Men bara för att man har hamnat fel när man är ung behöver det inte nödvändigtvis betyda att hela ens framtid är felaktig. De flesta unga män, om vi rannsakar oss, har gjort någonting som inte var så bra när vi var unga. Så länge vi lär oss av det hela och korrigerar våra beteenden, drar slutsatser och gör bra saker, då finns det förhoppningar.

Här någonstans kommer vi in på dagens situation. Eliasson menar att samhället inte gör tillräckligt för att komma åt unga brottslingar som är engagerade i grov brottslighet. Där vill Eliasson se tuffare tag.

– Det finns en viktig sak. Vi får mycket resurser nu från regeringen för att anställa fler poliser, det är bra. Vi får lagstiftningsverktyg som stärker vår förmåga, att driva kameraövervakning, häkta dom som begår grova vapenbrott och så vidare. Men ett område där vi behöver göra mer i samhället är de unga lagöverträdarna under arton år som begår väldigt grova brott. Där är samhällets svar idag för svagt.

– Det måste antingen till mer vård eller mer inlåsning. Det är en politisk fråga, vilken väg man vill välja. Men samhällets svar måste bli betydligt tydligare än vad det är idag.

Springare: ”Glad att Eliasson bröt sin kriminella bana”

Att samhället behöver ta till mer åtgärder mot unga lagöverträdare kan Springare bara hålla med Eliasson om. Han tror att det skulle kunnat sluta annorlunda för Eliasson med en betydligt mer destruktiv karriär.

– Jag är glad att Eliasson bröt sin kriminella bana. Det är bra att han ändrade sig i ett tidigt stadium, det skulle kunna ha gått mycket illa för honom om han fortsatte på inslagen väg.

Själv menar Springare att det var kanske just polisens arbete på 70-talet som var en vändpunkt i Eliassons liv.

– Uppenbarligen tog han det till sig när han fick komma inför skranket i Hedemora och göra rätt för sig efter att ha krossat det här skyltfönstret, säger Springare med ett skratt i telefonen.

+PLUS Lyssna på hela intervjun med rikspolischef Dan Eliasson om hans klander och vandel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag