Ringhals 4 ur drift: ”Kommer få stora konsekvenser”

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 31 aug 2022 2022-08-31
E-post 202

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer att vara ur drift under hösten. Det kan innebära en stor påverkan på de redan skyhöga elpriserna i södra Sverige.
– Mindre tillgång borde trycka upp priset en bit, säger Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och författare av boken Allt du vill veta om Sveriges elförsörjning, till Nyheter Idag.

Det var i mitten av augusti som Ringhals 4 avställdes för sitt årliga underhåll samt bränsleutbyte. Under ett obligatoriskt test vid återstarten blev tryckhållaren – en av anläggningens större komponenter som hindrar vattnet från att koka – skadad.

– Exakt vad som hänt är nu under utredning. Under testkörningen har det uppstått en skada på de större komponenterna, på en tryckbehållare, säger Ringhals presschef Anna Collin till TT/Expressen.

Läs även: Augusti ny rekordmånad – dyraste elpriset någonsin

Ringhals 4 har i normala fall en effekt på cirka 1 100 megawatt och produktionsstoppet resulterar i att ungefär halva Ringhals produktion ligger nere. Kärnkraftverket beräknas vara i drift igen den 30 november.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre period än planerat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Händelsen har ingen påverkan på reaktorsäkerheten, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Han tillägger att fullt fokus nu ligger på att åtgärda problemet och utreda vad som gått snett.

Ringhals 3 genomgick det årliga underhållet i början av sommaren och producerar fortsatt stabilt samt med full effekt.

Överföringen av el inom landet kan påverkas

Stoppet för Ringhals 4 kommer att slå hårt mot elpriserna i södra Sverige. Det menar Christian Holtz, elprisanalytiker hos Merlin & Metis AB.

– Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, alltså i de södra delarna av Sverige, säger han till TT/Expressen.

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och skribent på Ledarsidorna.se, är inne på en liknande linje.

– Går det åt något håll blir det dyrare elpriser för vi tappar ju då elproduktion i Sverige. Mindre tillgång borde trycka upp priset en bit. Det kan också påverka överföringen av el inom landet, men exakt hur mycket vet inte jag, det får man fråga Svenska Kraftnät, säger Blomgren till Nyheter Idag.

På vilket sätt kan det påverka överföringen?

– De sex kärnkraftsblock vi har i södra Sverige är väldigt viktiga för att balansera elnätet. Och försvinner en av dem så får vi sämre möjlighet att justera hur elnätet funkar och då kan det hända att man inte törs köra lika mycket el från Norrland till Mellansverige.

– Vi har redan situationen att vi har brist på möjligheter att balansera elnätet i södra Sverige och det är ett av skälen till att vi har så olika priser inom landet. Det gör att man kan inte köra överföringarna från Norrland ner till Mellansverige på full kapacitet, därför att får man en störning då så har man inte lika mycket motmedel i södra Sverige att rädda situationen, så att säga.

– Nu tappar vi ytterligare lite förmåga i händelse av att någonting börjar svänga och svaja. Och då kan det hända att man drar ner överföring från Norrland till södra Sverige lite till. Jag vet inte, men det kan gå åt det hållet.

Läs även: Japan återstartar kärnkraftverk – vill sänka stigande elpriser

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag