Augusti ny rekordmånad – dyraste elpriset någonsin

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 28 aug 2022 2022-08-28
E-post 184

Augusti 2022 går till historien som månaden med det högsta elpriset någonsin i södra Sverige. Och fler rekord kommer det med all sannolikhet att bli.
– Inte mycket talar för att det blir billigare, snarare tvärtom, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel, till TT.

– Det blev rekord både i elområde 3 och 4. Tidigare prisrekord var från december förra året, säger Björnson.

Under månaden har de dagliga rekorden kommit ett efter ett på elprisbörsen Nordpool. Och för elområde 4 (det sydligaste området) verkar augustis snittpris landa på nära 3 kr/kWh.

– Det är drygt en krona högre än tidigare rekord, säger Björnson.

I elområde 3 (norra Götaland och Svealand) är elen något billigare och där landar snittpriset för augusti på drygt 2 kr/kWh. Det är emellertid nära 30 öre mer än det forna rekordet.

Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige är fortsatt mycket stor. I Norrlands norra delar landar snittpriset för en konsument – inklusive skatt, moms och påslag från elbolagen – på 1,28 kr/kWh i augusti. För någon som bor i Skåne hamnar motsvarande pris på 4,7 kr/kWh.

Läs även: Farmanbars (S) fiasko – inte välkommen till bageri på grund av energipolitiken

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag