Ronie Berggren svarar om Demokraternas schabbel i Iowa

Ramanathan Kathiresan CC BY 2.0/Privat
  • Onsdag 5 feb 2020 2020-02-05
E-post 118

USA Rösträkningen under Demokraternas inledande nomineringsval på måndagen i delstaten Iowa havererade. Något som kan få stora konsekvenser. Nyheter Idags krönikör och USA-expert Ronie Berggren svarar på de vanligaste frågorna. 

 Vad är det som hänt i Iowa Caucus?

– Demokraternas app för att samla in resultaten havererade, vilket innebar att någon tydlig vinnare inte kunde utses under valkvällen. De hade ett back-up-system med telefonkedjor, men de som skulle svara blev så upptagna att de inte kunde rädda haveriet.

När upptäcktes felet?

– De som arbetade i Iowa upptäckte det ju så fort resultaten från de omkring 1 700 vallokalerna skulle skickas in. Kabelkanalerna började ana att något inte stämde när resultaten dröjde, och man bara fick besked från Iowas demokratiska parti att man hade problem med ”inconsistencies”, men framåt midnatt kom det ut att det var appen, skapad till en kostnad av 60 000 dollar av det till det demokratiska partiet anknutna företaget Shadow, som hade havererat.

– Iowas demokrater var dock tydliga med att betona att de inte blivit hackade eller liknande.

Vem är ansvarig?

– Svårt att säga exakt. Det sägs att man inte testkörde mjukvaran tillräckligt innan den skulle användas och att man lät bli att göra det av rädsla att den skulle hackas. Men att använda en nästan otestad mjukvara på en så här viktig sak är så klart katastrof.

– Företaget kommer att granskas, Iowas demokratiska parti kommer att granskas. Sen var det det nationella demokratiska partiet, DNC som ställde lite extra höga krav på det lokala partiet inför årets val – krav på att komma med resultat vid tre olika tillfällen, vilket var helt nytt.

– Det pressade säkert de lokala demokraterna att vilja få ett bättre system för att rapportera resultaten.

Varför är Iowa caucus speciellt?

– Det är i Iowa caucus som USA:s primärvalsprocess formellt inleds. Iowas styrka är inte att man är störst utan att man är först. Den som vinner Iowa får vind i seglen, eller momentum, och kan säga ”Jag vann i Iowa!” ni kan lita på mig också framöver.

– Det kan låta som en liten grej, men i amerikanska val är det en stor sak – och den som segrat i Iowa har i stor utsträckning varit den som kammat hem nomineringen och blivit partiets presidentkandidat. Sen är caucus också speciellt på så vis att det skiljer sig från ett primärval (vilket är vad de flesta delstater har). I primärval röstar man som i Sverige, man går till en valurna och kastar ner en valsedel.

I ett caucus, eller nomineringsmöte, så samlas man i offentliga lokaler; skolor, kyrkor och så vidare och röstar öppet genom att ställa sig i ett hörn markerat för en viss kandidat. Sen finns ett komplext system över hur man sedan räknar ut hur mycket stöd en viss kandidat fått. Det här är en gammal tradition i delstaten som tillhör charmen med Iowa caucus, även om det kan låta besvärligt.

Vem vann?

– Ja, det är ju tiomiljoner-dollars-frågan. Alla fem toppkandidater indikerade att de själva sannolikt vunnit. De två toppnamn som i den initiala rapporteringen fått flest röster, med drygt 25 procent vardera, är Pete Buttigieg och Bernie Sanders. Av de två är Buttigieg den som är mest överraskande. Kanske kommer resultaten nu idag. De måste bara rapportera in allt manuellt istället för via high-tech.

Läs mer: Ronie Berggren: Därför har Pete Buttigieg större potential än Barack Obama

Vad får det här för konsekvenser för det fortsatta primärvalet?

– För Iowas del så uppstår två farhågor: Dels kommer detta att stärka argumenten hos dem som vill att Iowa överger caucus-systemet till förmån för ett primärvalssystem. Dels kommer kritikerna av Iowa caucus, de som menar att Iowa inte borde vara först ut i nationen också att bli stärkta.

– Kandidaterna har spenderat tiotusentals timmar i Iowa, lagt ut miljontals dollar – och när den stora dagen kommer så klarar det lokala partiet inte ens av att hantera infrastrukturen i vad som kan betecknas som amerikansk politiks Super Bowl. Känner sig kandidater lika manade att satsa på Iowa nästa presidentval om fyra år? Det är inte säkert.

– Slutligen kan detta också stärka de konspirationstankar som florerar inom Bernie Sanders läger, att valet är riggat mot honom – en idé Trump också lekt med – och att haveriet är en del av detta. I synnerhet när dataföretaget Shadow drivs av en av Hillary Clintons gamla medarbetare Gerard Niemira. Hillary Clinton och Bernie Sanders är ju fortfarande dödsfiender, sedan valet 2016.

– Men i övrigt så kommer det nu att bli större fokus på nästa delstat, New Hampshire, som går till val nästa tisdag, den 11 februari. Att vinna där kan nu bli mycket viktigare än det försenade resultatet i Iowa. Så mer fokus på New Hampshire, skulle jag säga.

– Allra sist vill jag också betona att de här valen, kaoset till trots, fortfarande demonstrerar det bästa med amerikansk demokrati: öppenheten, mot väljarna, mot varandra. Det är inga ryggdunkningar bakom stängda dörrar, man gör upp framför väljarna i öppna primärval och sedan avgör folket vem de har förtroende för. Det är vad som utgör den riktigt stora tjusningen med amerikansk politik, inklusive Demokraternas primärval.

Ronie Berggren har gjort en analys av kaoset i Iowa i sin podd Amerikanska Nyhetsanalyser.

 

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag