Ronie Berggren: Wolodarskis fadäs om Trump ingen överraskning

Foto: Gage Skidmore CC SA 2.0/Nyheter Idag
  • Söndag 1 mar 2020 2020-03-01
E-post 2102

Det mesta blev fel för DN:s chefredaktör Peter Wolodarski när han skulle twittra om Trump och coronaviruset. Men att svenska medier visar en fundamental oförmåga att förstå den amerikanske presidenten är snarare regel än undantag, så Wolodarskis fadäs överraskade inte. Svenska medier gör helt enkelt inte sin hemläxa, skriver Ronie Berggren.

I fredags höll USA:s president Donald Trump ett tal i South Carolina där han ingående talade om sin respons mot Coronaviruset. Hans administration hade redan i slutet av januari utfärdat ett inreseförbud från Kina för alla icke-amerikaner.

Därtill införde man karantän för amerikaner som nyss varit i den kinesiska Hubei-provinsen där viruset bröt ut. Trump förklarade även hur han satt upp en task force i Vita Huset för att övervaka virusets framfart.

Inget av detta fick han emellertid cred för från Demokraterna. De menade istället att han satsade för lite pengar och inte tog hotet seriöst. Trump var ”den sämst tänkbara personen” att hantera viruset, skrev Joe Biden i USA Today.

Trump förklarade att Demokraterna först försökt sätta dit honom med Rysslandsutredningen, sedan med Ukraina och riksrättsprocessen, och nu, förklarade Trump, så hade Coronaviruset blivit ännu en ”hoax” i Demokraternas rad av sådana för att försöka fälla honom för något.

Därefter gjorde han en övergång, förklarade att Corona-viruset visade att öppna gränser som Demokraterna tror på, inte fungerar, och började sedan tala om murbygget mot Mexiko för att få stopp på den illegala invandringen.

Såg man hela talet så sa Trump ingenting i närheten av att viruset var påhittat av Demokraterna, däremot att Demokraterna politiserade ämnet.

Om man däremot följde svensk media så fick man en helt annan bild av Trumps tal: att Trump skyllde Coronaviruset på Demokraterna. Dagens Nyheters chefsredaktör Peter Wolodarski twittrade:

”Efter Rysslandsutredningen och riksrätten – Trump avfärdar oron för Corona som den ”nya bluffen”. Sanslöst.”

I det klipp Wolodarski sedan länkar till ger Trump hela bakgrunden, men Wolodarski verkar inte ens lyssna.

TV 4 nyheterna hade ett inslag med rubriken: Trump kallar coronaviruset för Demokraternas nya ”bluff”.

Även på somliga håll inom amerikansk media slet man ut de där orden från sitt sammanhang för att få det att framstå som att Trump skyllde viruset på Demokraterna. Det var inte det han gjorde, däremot kritiserade han Demokraterna för att de gjorde partipolitik av viruset.

Denna ovilja att försöka förstå vad Trump faktiskt säger och istället rycka saker ur sitt sammanhang och lägga till dramatiska rubriker är exakt vad som gör att Trump inleder varje kampanjmöte, inklusive det i South Carolina, med att såga och håna media. Han förklarar alltid att han måste få alla detaljer rätt, annars blåser de upp en gigantisk rubrik. Men när Joe Biden felaktigt yrar om 150 miljoner döda i vapenvåld i USA så bryr sig inte media enligt Trump.

De driver istället galna idéer som exempelvis att han själv kommer att behålla makten i Vita Huset med våld. Och då säger han, på skämt att han kanske sitter 12 år til eller något. Han driver med media för att han helt förlorat respekten för dem. De vill inte ens försöka förstå.

Samma sak kan sägas om svensk media. De ser inte Trumps tal i dess helhet, de förmedlar inte de faktiska budskapen eller de faktiska sammanhangen utan rycker ut saker och, blåser upp nidbilder som de sedan knyter an känslomässigt till och bekräftar genom snabbmatsreportage, som det ovan nämnda.

Det är synd. Journalistik borde nämligen handla om att förmedla sanning, och det helt oberoende av om den person som man beskriver är någon man tycker bra eller dåligt om. Den bristande förmågan till detta balanseras i USA av att det även finns konservativ media. Men här i Sverige saknas den balansen. Det leder till att även svenska konsumenters tilltro till media minskar. En förtroendekris som inte är skapad av Trump utan av journalisterna och ledarskribenterna själva.

Istället för att gnälla på att tilltron till media minskar bör de se sig själva kritiskt i spegeln.

Bli prenumerant

Gillar du vår journalistik?

Utan prenumerationer kan vi inte fortsätta. Det är den krassa verkligheten.

Att många gillar det vi gör, betalar inte vår journalistik.

Över en halv miljon läser Nyheter Idag varje månad. Just nu har vi ett par tusen prenumeranter.

Vi håller våra kostnader på ett minimum, vi har till exempel inget kontor som vi sitter i.

När du blir prenumerant kan du veta att pengarna går till journalistiken och inte till fancy lokaler. Om vi nådde åtminstone 10 000 prenumeranter så skulle vi kunna anställa fler journalister, vi skulle kunna köpa in riktig fotoutrustning till fler reportrar.

Är du redan prenumerant? Dela våra artiklar, värva en kompis. Tack!

Bli PLUS-medlem

Lyssna på Ronie Berggrens podd om kandidaternas slutspurt i primärvalet i South Carolina i hans podd Amerikanska Nyhetsanalyser. Där gör Berggren även en genomgång av Donald Trumps tal:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag