Rostami: Sverige tar inte det iranska säkerhetshotet på allvar

Nima Rostami till vänster. Diktatorn, den andlige ledaren, ayatollah Khamenei till höger Foto: Nyheter Idag/Khamenei.ir
  • Torsdag 25 nov 2021 2021-11-25
E-post 845

”Befintligt regelverk i Sverige, enorma säkerhetsluckor, eftergiftspolitiken och relativiseringen av islamism öppnar upp en förträfflig möjlighet för Irans expansion och därmed ett starkt säkerhetshot. Trots den starka indikationen om det iranska hotet som sker med diplomatiskt beskydd och moskéer som maktcenter har detta hot hittills inte tagits på allvar” skriver Nima Rostami apropå att fyra personer med rötter i Iran häktats för säkerhetsrelaterade brott.

Sveriges säkerhetspolis (SÄPO) anser att tre länder utgör störst säkerhetshot mot Sverige; Ryssland, Kina och Iran. Av dessa tre länder sticker hotet från Irans ut mer än de övriga. Kännetecknande för Irans hot är att det är ideologiskt, med en stark ambition på expansion av politisk islam med migration som instrument.

Läs även: Rostami: Säporapporten visar att ny migrationspolitik behövs för att skydda Sveriges säkerhet

Befintligt regelverk i Sverige, enorma säkerhetsluckor, eftergiftspolitiken och relativiseringen av islamism öppnar upp en förträfflig möjlighet för Irans expansion och därmed ett starkt säkerhetshot. Trots den starka indikationen om det iranska hotet som sker med diplomatiskt beskydd och moskéer som maktcenter har detta hot hittills inte tagits på allvar.

I år har fyra personer med rötter i Iran häktats för säkerhetsrelaterade brott. Ett iranskt sambopar är sedan april 2021 häktade för förberedelse för terroristbrott. De hade lyckats slingra sig igenom Migrationsverkets bedömning av deras identitet och asylskäl. Två bröder, svensk-iranier, är häktade för grovt spioneri.

Enligt Dagens Nyheter tjänstgjorde den äldre brodern under en del av tiden han misstänks ha begått brott på en topphemlig avdelning, Kontoret för särskild inhämtning (KSI). Han ska ha opererat i KSI som bland annat sänder ut hemliga agenter och rekryterar spioner. Detta framstår faktiskt som en pinsam historia för Säpo. Fallet lär bli Sverige mest skandalösa säkerhetsmål och kan bli en dålig spionroman.

Efter Irans islamiska revolutionen 1979 flydde tusentals politisk aktiva undan för islamisters förföljelse. I exil och från västeuropeiska länder organiserades anti regim aktiviteter riktade mot Iran. Den iranska regimen lyckades via egna utsända säkerhetstjänstagenter eliminera ett antal oppositionsledare och övriga aktivister i Europa. Så småningom säkrade regimen sitt grepp i Iran. Därefter utvidgade regimen sin makt utanför Irans gränser med en västfientlig och Israelfientlig agenda.

Parallellt med presidentadministrationen utökade ayatolla Khamenei sin maktposition. Revolutionsgardet fick alltmer starka resurser bl.a. utlandsavdelningen, Quds-styrkan. I samma anda har ayatolla Khamenei rustat upp en parallell administration med moskéer som maktbas även i Europa och i Nordamerika. Till moskéer handplockas imamer som är särskild utbildade med organisatorisk och underrättelseförmåga.

Läs även: Rostami: Svenska politiker och media får inte låta sig luras av den iranska regimen

Shiamoskéer i Sverige som lyder under Khamenei får statligt bidrag och övriga faciliteter av kommuner. Såväl Migrationsverket som Säpo, medvetet eller omedvetet, förbiser detta nogräknade och systematiska underrättelseverksamhet. På senare har Iran utvecklat kärnkraftsteknologi med ambitionen att utveckla kärnvapen. Utrikespolitiskt har Iran fört en starkt Israel-fientlig politik, vilket Israel tar på största allvar.

För tre år sedan drabbades Irans säkerhetsapparat av ett kraftigt bakslag, Mossad genomförde en operation i Iran och förde ut sekretessklassad och topphemlig information om Irans kärnteknologiprogram och förmodligen även underrättelseverksamhet.

Enligt bedömare har Mossad försett europeiska säkerhetstjänster med information om Irans aktiviteter i Europa. Tack vare detta samarbete har en del tillslag på senare år gjorts om iransk terror- och underrättelseaktiviteter och celler i Europa.

Säpo och åklagare har hittills varit förtegen om detaljer kring spion anklagade brödernas skada. Av allt att döma hänger brödernas gripande samman med Mossads information som delats med europeiska säkerhetsmyndigheter.

Säpo är däremot förtegen om uppgifter kring spionfallet. Detta är oroväckande. Bröderna har dubbelt medborgarskap, den äldre brodern har opererat under en period med chefsbefattning inom Säpo och Försvarsmakten.

Vidare torde Säpo inte själva ha upptäckt spioneriet. Kopplingen till Iran är inte uteslutet. Irans underrättelseverksamhet är säkerhetshotande och farlig, den är sofistikerad, nogräknad och använder Sveriges egna resurser. Surrealismen i denna spionskandal handlar om en ofattbar naivitet som har möjliggjorts av inhemska medel. Säpo har i sammanhanget ett tungt ansvar. Det minsta som krävs är en total översyn i toleransen av Irans hot och dess underrättelseverksamhet i Sverige.

Läs även: Rostami: ”Den här gruppen kommer att fortsätta vara lojala mot den iranska staten”

Om debattören

Nima Rostami är advokat och debattör.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag