S-C-MP-styrd kommun ordnar könsuppdelade möten i segregerade Brandkärr

Brandkärr Foto: TS Eriksson CC BY 3.0
  • Fredag 2 okt 2020 2020-10-02
E-post 602

NYKÖPING Kommunens dialogmöten om framtiden i den segregerade stadsdelen Brandkärr hålls med män och kvinnor skilda. Nu får upplägget kritik, något Södermanlands Nyheter var först att rapportera om. Men den lokala politiska ledningen – S-C-MP – försvarar upplägget.

Inför bygget av en ny mötesplats eller aktivitetshus i det kraftigt segregerade området Brandkärr har kommunen bjudit in alla Nyköpingsbor som är intresserade till dialogmöten nästa vecka. Men alla bjuds inte in samtidigt – i stället har man valt att ha könsseparerade möten.

På måndag är män inbjudna och på tisdag kvinnor. Veckan därpå har man även ett särskilt möte för äldre.

Konsultfirman Urban utveckling har anlitats för att genomföra mötena. Företaget har jobbat i så kallade utsatta områden tidigare och vd:n Vilhelm Meyer säger att man måste hålla män och kvinnor isär för att alla ska få höras.

– Tyvärr ser verkligheten ut så i våra segregerade bostadsområden. I en del kulturer är det framför allt männen som gör sin röst hörd i offentliga sammanhang. Vill vi även höra kvinnornas tankar, och det vill vi, så är detta den bästa lösningen, säger han till SN.

Torbjörn Olsson (C), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, stödjer beslutet.

– Tyvärr är detta den bästa lösningen just nu. Självklart hade det varit bättre om vi inte hade behövt skilja män och kvinnor åt. Arbetet för ökad jämställdhet pågår parallellt men det är betydligt mer långsiktigt, säger han.

I en tidigare rapport som Nyköpings kommun lät ta fram om Brandkärr hösten 2017 framkom att området domineras av invånare med utländsk, framförallt somalisk, bakgrund. Månggifte förekommer och somalisk kultur och regler gäller, enligt rapporten. Det finns två moskéer, flera koranskolor och även också så kallade moralpoliser i området och i skolan.

I skolan i Brandkärr är cirka 60 procent, och i förskolan cirka 90 procent, av barnen somaliska enligt rapporten. När de leker i förskolan talar de på somaliska, vilket enligt rapporten hotar det ”pedagogiska uppdraget”. Brandkärr plågas också av kriminalitet, framförallt drogrelaterad, enligt rapporten.

I senaste valet fick Socialdemokraterna starkt stöd i området. 58 procent av rösterna i västra Brandkärr och 48 procent i östra Brandkärr.

 

En som vänder sig mot beslutet om könsuppdelade möten är oppositionsrådet Anna af Sillén (M). Hon menar att kommunen sviker de flickor och kvinnor som lever i den typ av patriarkala kultur som frodas i områden som Brandkärr.

– Kommunen måste vara tydlig och stå upp för jämställdhet. Det här är ett rejält och allvarligt feltramp, säger hon och uppmanar kommunen att tänka om och hitta någon annan lösning.

När SN frågar Torbjörn Olsson blir svaret kort och gott nej. Mötena hålls som planerat.

På sociala medier har upplägget fått hård kritik.

Religionsforskaren Sameh Egyptson, som skrivit kritiskt om islamism, kommenterar på Facebook.

 

”Könsapartheid”, skriver Järfällamoderaten Alexandra Hedborg på Facebook. Hon sågar det politiska styret – C, MP och S – i Nyköping.

”I Sverige ska vi aldrig tumma på våra grundläggande principer. Vi ska bevara och bejaka de västerländsk värderingarna och aldrig vika en millimeter för islamister eller fundamentalister.

Centerpartiet och Socialdemokraterna har särskilt kampanjat för att de står på rätt sida av historien. Så länge ni fortsätter att göda islamister och inte tar itu med era egna interna problem med dem, så kan ni aldrig hävda att ni står på rätt sida av historien.

Har ni ens funderat på hur Sverige kommer se ut om 30-40 år? Domen kommer att bli hård om inte Sverige byter kurs nu”, skriver Hedborg.

Bli prenumerant

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag