Så kritiseras Rikspolischef Eliasson för armbandskampanj mot tafsande på småflickor

Eliasson möter hård kritik. Bilden är ett montage. Foto: Lars Hedelin / Pressbild Polisen
  • Onsdag 29 jun 2016 2016-06-29
E-post

STOCKHOLM En kampanj från polismyndigheten där unga tjejer ska bära ett armband med texten ”tafsa inte” har beskrivits i medier som ett ”krafttag” mot sexövergrepp. Men enligt sociala medier och även ledarskribenter räcker inte dessa ”krafttag” och nu möter rikspolischef Dan Eliasson svidande kritik. ”Jag tror att Eliasson djävlas med folk, för att han kan, men min dotter tror att han är korkad på riktigt”, skriver Katarina Broman på Twitter.

Allt sedan Nyheter Idag avslöjade hur Dagens Nyheter först inte ville berätta om de omfattande sexövergreppen i Kungsträdgården förra året har ämnet kommit att bli en ytterst het potatis – både för tidningen men även för polismyndigheten. Nu har en kampanj lanserats från polisen för att stävja den allvarliga brottsligheten – unga tjejer ska nu kunna bära ett armband med texten ”tafsa inte”.

– Polisen ser allvarligt på sexuella ofredanden, eftersom det särskilt gäller ungdomar. Det är självklart ett mycket kränkande brott som hela samhället måste bli bättre på att jobba mot, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett uttalande på polisens hemsida.

Möter hård kritik för armbandskampanjen

Trots att polisen ser så allvarligt på sexbrott mot småflickor att de nu tagit fram armbandet med budskapet att inte tafsa menar kritiker att det inte är tillräckligt. En av kritikerna är Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson som menar att kampanjen är missriktad. Istället för att försöka uppmärksamma frågan brett bör fokus ligga på de grupper av män som begår den här typen av brottslighet.

Gudmundson förklarar att det är en begränsad, specifik grupp. Han hänvisar till en utredning efter de mycket omfattande sexövergreppen i Köln på nyårsafton.

”Utredningen slog fast att nästan samtliga misstänkta gärningsmän, 149 av 153 personer, var invandrare. Två tredjedelar kom från Marocko och Algeriet. 68 var asylsökande, 18 befann sig illegalt i landet och 47 hade okänd status (man kunde inte avgöra om de fanns legalt eller illegalt i landet). Fyra var ensamkommande minderåriga, och tio hade fått uppehållstillstånd”, skriver Gudmundson.

Vida konstaterar han att ”polisens kampanj blandar bort korten” och att ”vad vi behöver är primärt inte bred upplysning, utan målmedvetna insatser för att förhindra en specifik grupp förövare”.

Kritik även i sociala medier

Det är inte bara Gudmundson som kritiserar polismyndighetens kampanj. I sociala medier har utspelet bemötts minst sagt kyligt och någon har gjort en bil på ett eget armband åt Eliasson med texten ”avgå”. Twittraren Katarina Broman berättar att hon diskuterat saken med sin dotter och de funderar om Eliasson vill djävlas med folk eller om han är korkad på riktigt.

Sverigedemokraternas lokalpolitiker Stefan Olsson föreslår att istället för armband till brottsoffer borde polisen fokusera på handklovar till förövarna, något han illustrerar med en bild på Twitter.

Även den borgerliga debattören Rebecca Uvell är starkt kritisk till kampanjen. Hon menar att nästa Alliansregering bör sparka Eliasson från jobbet som rikspolischef.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag