”Saft och bulle” – Polisen bjuder in kriminella ledare till möte i Malmö: ”Vi inte vill att de ska dö”

Foto: Läsarbild
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 2373

MALMÖ Polisen i Malmö kommer att bjuda in kriminella till ett möte efter de senaste dagarnas skjutningar. – De vi kallar är de som har någon form av legitimitet i de här grupperna. Någon som man lyssnar på, och som kan sprida vårt budskap vidare, säger Glen Sjögren, kommunpolis till Dagens Nyheter.

Polisen meddelade på en pressträff under måndagen att man tar till krafttag för att få stopp på våldsvågen i Malmö.

På tisdagen kommer därför kriminella att kallas till ett möte. Målet med mötet är att skjutningarna inte ska trappas upp ytterligare och få stopp på det pågåendet våldet enligt Dagens Nyheter.

– Vi ger dem ett budskap: att vi inte vill att de ska dö och att vi inte vill att de ska döda någon. Om någon av dem eller någon i deras grupp utför dödligt våld eller spränger så kommer vi sätta ett ökat fokus på hela den gruppen. Och om de vill lämna det kriminella livet så kommer vi hjälpa dem med det också, säger Glen Sjögren, kommunpolis på Rosengård och koordinator för projektet Sluta skjut, till Dagens Nyheter.

Han säger att man kommer kalla personer som har ”legitimitet” inom de kriminella nätverken.

– De vi kallar är de som har någon form av legitimitet i de här grupperna. Någon som man lyssnar på, och som kan sprida vårt budskap vidare. Det behöver inte vara de mest våldsamma, eller någon ledare, som kommer. Bara de har legitimitet och att andra lyssnar när de snackar, säger han.

Tidigare har polismästaren Stefan Sintéus skrivit ett brev riktat till de kriminella i Malmö där han skriver: ”Vi vill inte att du ska dö” och berättar att den kriminelle kan höra av sig och få hjälp ur sin brottsliga bana.

På sociala medier är kritiken hård mot polisens insatser och mycket av kritiken handlar om att det är för mycket ”saft och bulle”, för mycket mjuka metoder.

 

Läs mer: Polisens ”sluta skjut”-initiativ väcker reaktioner

Läs mer: Polisen firar skällsordet ”Aina” – bjuder på saft och kaka

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag