Polisen firar skällsordet ”Aina” – bjuder på saft och kaka

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 13 jun 2019 2019-06-13
E-post 1941

UMEÅ På torsdagen firar polisen i Umeå ”Aina-dagen”. Syftet, säger man, är att ”ta tillbaka” namnet som på senare år har blivit ett vanligt skällsord för polisen inom vissa grupper.

Polisen i Umeå aviserar på sin Facebooksida att det på torsdagen är dags igen att fira Aina-dagen. Dagen till ära kommer områdespoliser finnas på plats på området Ersboda och bjuda på kaffe, saft, kaka och glass.

Den 13 juni är nämligen namnsdag för kvinnonamnet Aina, som har finskt ursprung. När det används som slang för polisen kan Aina dock snarare härledas från turkiskans ”aynasiz” – ”utan spegel” – med innebörden att polisen saknar skam.

En annan teori som har framförts av Twitterprofilen Christer Sfeir är att ordet kommer från arabiskan:

”Avsikten är att avdramatisera och ’ta tillbaka’ ett svenskt namn samtidigt som vi bjuder på oss själva. Genom att vi uppmärksammar Ainas dag är vår förhoppning att Aina inte blir lika coolt att använda som skällsord”, skriver polisen i Umeå.

”Vi får även en möjlighet att samtala med våra medborgare över en glass, win win tycker vi!”

Även i fjol firade polisen Aina-dagen och då intervjuades områdespolisen Manuel Andersson i P4 Västerbotten. Han var en av de som tog initiativ till dagen.

– Aina är numera en vanlig benämning för polisen bland ungdomarna. Genom åren har vi haft olika – då var det snuten, bängen och så vidare – och nu är det alltså Aina som gäller och då vill vi uppmärksamma oss, säger han.

Reportern frågar hur det kommer sig att man har börjat kalla polisen Aina.

– Hur uppkommer ett smeknamn? Det finns väl lite olika tankar och teorier där som säkert andra har mycket bättre koll på än jag, säger områdespolisen.

Läs även: Döms för misshandel i matbutik – men varken offret eller personalen vågade vittna

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag