Såg ingen risk för elbrist efter stängda reaktorer – avråder från ny kärnkraft i Sveriges Radio
Innan två av Ringhals reaktorer stängde sade professor Filip Johnsson till SVT att det inte fanns någon risk för elbrist efter att reaktorerna hade stängts. Nu säger han till Sveriges Radio att elsystemet kan bli stabilt utan kärnkraft, som dessutom tar alldeles för lång tid att bygga nytt.
I ett inslag på Sveriges Radio hävdar man att ”flera forskare” anser att ”elsystemet skulle kunna vara tillräckligt stabilt även utan kärnkraft”.
I inslaget har man emellertid bara talat med en forskare, Filip Jonsson, professor i energisystem vid Chalmers tekniska högskola, som forskar ”på åtgärder för att minska klimatpåverkan från energisystemet” enligt Chalmers hemsida.
Till SR säger Johnsson att elsystemet skulle kunna stabiliseras bättre med ”smart styrning” och lagring av el i vätgas.
– Många av de här sakerna är inte alls så svåra att få till, det handlar till exempel om smart styrning av laddning av elbilar, styrning av värmepumpar, och sedan för industrin då, när det kommer vätgasbaserad stål, då är det just ihop med vätgaslager, där man kan lagra just elenergin i vätgas.
Läs även: Ukraina erbjuder Tyskland kärnkraftsel
I inslaget får även Johan Lundberg, vd för OKG som driver kärnkraftverket i Oskarshamn, komma till tals. Han menar att det är svårt att se alternativ till kärnkraften idag.
– Vill man bygga ut en planerbar kraftkälla som alltid finns där, dygnet runt alla dagar i veckan oavsett väderberoende, då har vi en utmaning i Sverige idag.
Enligt Johnsson tar det emellertid alldeles för lång tid att bygga ny kärnkraft.
– Vi behöver ju börja den här omställningen nu då, och då finns det ingen chans att man på kort sikt kan få fram kärnkraft, säger han.
– Man kan öka effekten lite grann i både Ringhals och något mer kärnkraftverk kanske, men att snabbt bygga ut ny kärnkraft, det skulle vara väldigt dyrt och i princip inte möjligt, det är väldigt långs ställtider för det idag.
Det är inte första gången Johnsson uttalar sig om kärnkraft för Public Service. Den 30 december sade han till SVT att det inte var någon risk för elbrist när två av Ringhals reaktorer stängdes. Enligt Johnsson skulle problemet lösas genom ändrad elanvändning.
– Förhoppningsvis kommer vi att se en mer modern elanvändning, sade han.
Johnsson har även i andra sammanhang gjort energipolitiska utspel. På Dagens Nyheters kultursida skrev han den 17 februari i år att ”det är helt absurt att frågan om olika kraftslag håller på att bli en valfråga”, och att ”energi- och klimatomställningen är alldeles för avgörande för att utnyttjas för politisk polarisering och röstfiske.
Johnsson har lika lite till övers för den sänkning av bensinskatten som de blågula partierna fick igenom i sin budget i slutet av förra året. Den 2 december skrev han, även då på DN:s kultursida, att ”utökad kollektivtrafik, effektiv elektrifiering av transporter samt bättre cykelvägar” var bättre åtgärder. Samtliga punkter återkommer i Miljöpartiets klimatpolitiska valprogram.
Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
Läs även: M vill satsa 400 miljarder på ny kärnkraft – ska räcka till 10 nya reaktorer