Ukraina erbjuder Tyskland kärnkraftsel

Chmelnytskyjs kärnkraftverk i Ukraina. Bild: RLuts/CC BY 3.0
  • Söndag 26 jun 2022 2022-06-26
E-post 1104

Det krigsdrabbade Ukraina erbjuder Tyskland elektricitet från landets kärnkraftsverk, skriver Ukrainas energiminister Herman Halushchenko i ett inlägg på sajten Wirtschaftswoche.

”På området koldioxidminskning rör sig Ukraina med en annan logik än Tyskland” skriver Halushchenko, vilket syftar på att Tyskland lägger ned sin kärnkraft och har förlitat sig på rysk gas.

Läs även: Tyskland förbereder nödsatsning på kolkraft – kärnkraft stängs som planerat

När den ryska gasen sinar på grund av sanktionerna som infördes när Ryssland invaderade grannlandet, har Tyskland återstartat kolkraftverk.

Ukraina får däremot 50 procent av sin energi från landets kärnkraftverk. Trots att flera av kärnkraftverken finns i områden som ockuperas av Ryssland har kriget inneburit att Ukraina fått ett energiöverskott på grund av minskad elkonsumtion.

I samband med Rysslands invasion kopplade Ukraina bort sig från energisamarbetet med Ryssland och Belarus. ”Detta innebär att Ukraina, som har synkroniserat sitt energinätverk med det europeiska systemet sedan 16 mars, kan bli en källa till elektricitet för Tyskland” skriver Halushchenko, som menar att det skapar ”en slags försäkringskudde i tider av väderrelaterad energibrist från sol- och vindkraftverk”.

Halushchenko påpekar också att tidsskillnaden mellan Tyskland och Ukraina gör att länderna har olika topptider för användningen av elektricitet.

Ukraina exporterar för närvarande elektricitet till Polen och Moldavien. Om Tyskland accepterar den Ukrainska kärnkraftselen skulle det kunna sänka elpriserna i södra Sverige, då de drivs upp av höga elpriser i det vindkraftsberoende Tyskland.

Läs även: Sverige bidrar till ny kärnkraft – i Ukraina

Läs även: Finska elpriser sjunker efter att nytt kärnkraftverk startat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag