Sämsta karriärvalet: Att bli journalist

Hårda tider för medier och journalister. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 21 apr 2015 2015-04-21
E-post 76

VÄRLDEN Går du och funderar på att bli journalist? Då bör du tänka om. Enligt den amerikanska sajten careercast är det sämsta karriärvalet att arbeta på en dagstidning om du bor i USA. Även i Sverige ser situationen ut att vara dyster.

Om du bor i USA och funderar på att bli journalist kan det vara ditt sämsta karriärval, skriver tidningen journalisten som i sin tur hänvisar till sajten careercast. Närmare bestämt är det dagstidningsreporter som ska vara det absolut sämsta valet av yrke, om man ser till arbetsmiljöfaktorer, stress och inkomstmöjligheter. Careercast har listat 200 yrken och journalistyrket hamnar i botten.

Ser även illa ut i Sverige

Trenden för medier och journalistjobb ser även illa ut i Sverige. Det har länge talats om en ”mediekris” i branschen och anställningsvillkoren för journalister har blivit allt mer osäkra. När Nyheter Idag undersöker hur många lediga jobb det finns hos arbetsförmedlingen finner vi 77 träffar på hela Sverige med sökordet ”Journalist”. Som jämförelse ger yrket ”undersköterska” 1177 träffar, vilket i sig är en lämplig siffra då det också råkar vara numret till vårdguiden.

Ett omtalat exempel på mediekrisen såg vi hösten 2014. Då bestämde sig tidningen Expressen att sparka alla fotografer och bildredaktörer. Totalt försvann över 60 heltidstjänster som ett led i att försöka minska tidningens kostnader.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag