Säpo hittar 200 säkerhetshot bland nyanlända

En polis med förstärkningsvapen. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 jul 2018 2018-07-17
E-post 933

SVERIGE Det senaste året har Säkerhetspolisen gjort automatiska kontroller på alla som söker uppehållstillstånd i Sverige. Sedan dess har 200 potentiella säkerhetshot identifierats.

Sedan 2017 har Migrationsverket skickat uppgifter till Säkerhetspolisen om alla personer som söker uppehållstillstånd i Sverige för att hitta potentiella säkerhetshot, sedan dess har Säpo identifierat 200 personer som kan utgöra ett hot, det uppger Sveriges Radio.

– Vi har fått 200 träffar som är sådana att Säkerhetspolisen går vidare med dem enbart utifrån den här dragningen, säger Oskar Ekblad som är sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket, till Sveriges Radio.

Den typen av uppgifter som skickas från Migrationsverket till Säpo är namn, medborgarskap och födelsedatum, man ska med hjälp av denna information kunna hitta personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

Till och med slutet av maj 2018 har Säkerhetspolisen fått uppgifter i 190 000 ärenden. De automatiska kontrollerna har lett till 200 fall där man vill undersöka vidare.

– Fokus just nu, och framför allt med de sökandegrupper vi har, det är kontraterror-arbetet, så det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, fortsätter Oskar Ekblad.

Sverige har tidigare hamnat i problem i Europadomstolen för att domstolen anser att det är fel att utvisa misstänkta terrorister. Sverige har försökt utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot.

LÄS ÄVEN: Sverige fälls i Europadomstolen: Är fel att utvisa misstänkt terrorist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag