Sarnecki: Inte övertygad om att invandringen har ökat våldet

Foto: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 7 okt 2021 2021-10-07
E-post

SVERIGE Politiker har pekat ut ett samband mellan hög invandring och en ökad grov brottslighet. Men kriminologen Jerzy Sarnecki menar att den teorin saknar stöd i forskningen.
– Mitt preliminära svar är att det inte är på det viset, säger han.

I SVT:s ”30 minuter” på onsdagen var det professor Jerzy Sarnecki som frågades ut om sina ställningstaganden i den kriminalpolitiska debatten.

Programledaren Anders Holmberg frågade inledningsvis hur det kommer sig att Sarnecki ”väcker väldigt mycket känslor”.

– Jag vet inte. Det är kanske så att jag ger raka svar på raka frågor, försöker i alla fall. Och så tror jag det förhållandet att jag är invandrare inte är utan betydelse, svarade Sarnecki.

Holmberg konstaterade att allt fler politiker ser ett orsakssamband mellan den stora invandringen till Sverige och det grova gängvåldet.

– Det där är något som vi forskar på. Mitt preliminära svar är att det inte är på det viset, sade Sarnecki.

– Så långt kan vi säga att den senaste vågen (2015) tycks inte ha påverkat brottsligheten.

Sarnecki sade att invandrare visserligen är överrepresenterade i exempelvis dödligt våld. Men enligt honom har det dödliga våldet minskat under samma tid som invandringen har ökat kraftigt.

– Grundhypotesen är att när vi får invandring i Sverige så kommer de flesta av invandrarna att hamna i de lägsta skikten i samhället där det begås flest av den här typen av brott, sade Sarnecki.

– Vad jag kan säga är att jag inte är övertygad om att den ökade invandringen har ökat – kraftigt – våldsbrottsligheten i Sverige.

Holmberg: Kommer då inte heller en minskad invandring leda till mindre kriminalitet?

– Mycket osäkert. Men som sagt, det här är mycket vi fortfarande inte vet.

Holmberg menar att Sarnecki har ändrat eller reviderat sin uppfattning i frågan om straff för unga. Nuförtiden är han för att straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år slopas.

– I dag har vi ett mycket allvarligt problem med grova gängbrott. Då behövs det längre inkapaciteringstider också för yngre lagöverträdare, sade Sarnecki.

Läs även: Flip flop: Nu svarar Sarnecki om tvärvändningen

Läs även: Polis döms för mutbrott – ville ha billiga tågbiljetter i utbyte mot hjälp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag