SD-politiker vill att We Are Sthlm-festivalen ska stängas ner

Henrik Vinge (SD) tycker att festivalen bör stängas ned om inte problematiken kan åtgärdas. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 21 aug 2016 2016-08-21
E-post 1395

STOCKHOLM Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge var på plats i Kungsträdgården under lördagen för att själv se miljön under We Are Sthlm-festivalen. Han är bedrövad och tycker festivalen ska stängas ner. – Stämningen var otrevlig, aggressiv och bitvis hotfull, säger han till Nyheter Idag.

Tidigare rapporterade Nyheter Idag att enbart under festivalens sista dygn tvingades vakter och polis till 76 ingripanden enligt polislagens 13:e paragraf. I år slår festivalen tidigare rekord i antal anmälda sexövergrepp med nästa tre gånger så många anmälningar jämfört med förra året.

Nyheter Idag har talat med Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna och aktiv politiker i Stockholm. Han var på plats ett par timmar för att själv bevittna hur stämningen var i Kungsträdgården.

–Det var ungdomsgäng som drog omkring och stämningen var otäck och aggressiv. Under de två timmar jag var där såg jag åtminstone ett dussin personer som blev gripna. Det var sorgligt att se.

– Jag såg hur gråtande tjejer blev omhändertagna av personalen.

Det var inget positivt med festivalen då?

– Jag tycker att upplägget var märkligt. Det gick tio invandrare på varje svensk och det gick tio killar på varje tjej. Och stämningen var otrevlig, aggressiv och bitvis hotfull. Det var väktare och ordningsvakter, poliser, fältassistenter precis överallt. De hade att göra.

– Det var ungdomsgäng, delvis maskerade med solglasögon med uppdragna huvor som gjorde rusningar åt olika håll och ropade att det skulle bli bråk. De samlades i stora gäng och polisen fick hänga på så gott de kunde. Det låg mycket aggression i luften.

PLUS: Tafsvakternas skräcknatt: Exklusiva bilder inifrån sexbrottsfestivalen We Are Sthlm

Tycker du festivalen ska fortsätta fler år?

– Det är en festival som sannolikt kostar Stockholms stads skattebetalare åtskilliga miljoner varje år och då talar jag inte om hela kulturfestivalen utan om just själva evenemanget i Kungsträdgården nattetid, det här We Are Stockholm-evenemanget. Vinsten man gör är att man underhåller några tusen ungdomar i tre fyra timmar.

Men den vinsten är för liten för att det ska vara värt att fortsätta med arrangemanget menar Vinge. Ska festivalen fortsätta på samma sätt nästa år vill Vinge se en rejäl förändring av hur miljön är på plats.

– Men det är inte så att man underhåller dem i en konstruktiv miljö där de får positiva förebilder och lär sig saker som de kommer ha nytta av senare i livet. Det är sämsta tänkbara miljö som går att uppbåda i Stockholm, det är en miljö full av droger, våld och aggressivitet.

– Det är ingen plats där man vill ha sina ungdomar. Frågan är om Stockholm stad faktiskt ska medverka i att skapa den typen av mötesplats när det är så pass destruktivt.

”Inget som Stockholm stad ska ägna sig åt att arrangera”

Vinge menar även att det är direkt olämpligt av staden att locka unga tjejer till konserterna i Kungsträdgården. Risken är överhängande att de blir utsatta för brott, menar han.

– Jag tycker också det är tvivelaktigt när man lockar dit 13-åriga flickor med musik och artister som de tycker om. Och de åker dit med föreställningen att det ska vara någon slags rolig festival där de ska kunna lyssna på musik och så hamnar de mitt i en hord av invandrarungdomar som är betydligt äldre än de här flickorna och de är kanske tio gånger så många. Vi får se dussintals fall av sexuella trakasserier och även våldtäktsförsök.

– Stockholms stad bör fundera på om det verkligen är lämpligt om man anordnar den här typen av festival över huvud taget.

Exklusiva bilder: Tafsvakternas skräcknatt: Exklusiva bilder inifrån sexbrottsfestivalen We Are Sthlm

Men du är ju politiker och är engagerad i Stockholm stad, tycker du att festivalen ska fortsätta eller inte?

– Det jag såg när jag var där i lördags kväll är inget som Stockholm stad ska ägna sig åt att arrangera. Är det så den har sett ut och är det så den kommer fortsätta se ut då bör Stockholm stad stänga ner festivalen.

Ska festivalen i Kungsträdgården stängas ner?
4516 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag