SD Stockholm: Oansvarigt av König Jerlmyr att vilja flytta runt boende från coronadrabbade Rinkeby

Bild: Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Måndag 27 apr 2020 2020-04-27
E-post 1294

På grund av misslyckad integration med dåliga språkkunskaper och lågt samhällsdeltagande har vi fått en stor smittspridning i förorterna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Nu säger Moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyr att riskgrupper i områdena ska erbjudas nya boenden. Det kommer inte att hjälpa situationen. I stället borde dessa lediga boenden ges till personer som idag inte har boende, skriver Peter Wallmark och Gabriel Kroon, SD Stockholm Stad och SD Region Stockholm.

Stöd Nyheter Idag

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Det är inte främst klasskillnaderna i Stockholm som är syndabocken bakom spridningen av coronaviruset i det hårt drabbade området Järva. Att tvingas att åka kollektivt är ingen ovanlighet för de flesta som saknar möjlighet att jobba hemifrån. Men det är inte kollektivtrafikåkande eller bristen på lantställen som sätter Järvaborna i riskzonen som en intervjuad järvabo påstod, utan det är den misslyckade, eller ska vi säga den helt obefintliga, integrationen.

För att förebygga smitta eller inte sprida smittan vidare måste man kunna ta till sig av samhällsinformationen men också förstå kulturen. Incitamenten saknas både för att lära sig det svenska språket och att delta i samhället. Många invandrare har bott i Sverige i decennier, kanske till och med hela sina liv, utan att ha behövt lära sig att behärska det svenska språket. Det inte är ett krav för medborgarskap, du behöver inte ens kunna svenska för att försörja dig och du kan ta dig genom hela livet, också i kontakter med myndigheter, utan att någonsin behöva prata svenska eller ens behöva betala för en tolk.

Den svenska modellen mot smittspridningen bygger i stort sett på eget ansvar och tillit gentemot våra myndigheter. I utsatta områden är förtroende för svenska myndigheter avsevärt lägre jämfört med andra områden.

Det tar tid att omvärdera om man kommer från ett land där de styrande och dess intuitioner inte går att lita på och kanske till och med förtrycker sitt eget folk. Att flytta runt människor som finansborgarrådet Anna König Jerlmyr föreslår, kommer inte att hjälpa upp situationen. Om det nu finns så många lägenheter som står tomma och omedelbart kan tas i bruk är det bättre att de som inte har någonstans alls att bo får flytta dit.

För att de som invandrat till vårt land ska få känslan av svensk samhällsgemenskap behöver vi ställa krav på de som kommer hit. Hade det gjorts från början hade dagens situation inte uppstått. Det är varken medmänskligt eller omtänksamt att inte ställa krav och särbehandla vissa grupper i samhället.

Varför ska trångbodda i invandratäta förorter ges särskilda förmåner, men inte alla andra trångbodda runt om i Stockholm? Resultatet av den naiva invandrings- och integrationspolitiken ser vi i Stockholms förorter. Onödigt lidande på grund av låga förväntningar och uteblivna krav.

Vi har nått vägs ände. Tänk om, gör om, gör rätt.

Bli prenumerant

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag