Skadegörelse, sopor och avföring – Trafikverket tvingas sanera allt fler rastplatser

Foto: Flickr
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post 1442

VÄSTMANLAND Sveriges rastplatser blir allt dyrare i drift till följd av att kringströvande människor bor och bajsar vid dem, varpå Trafikverket tvingas sanera. – Det här är ju ingenting som Trafikverket kan lösa själva. Det här är ju på rikspolitiska planet som det måste lösas skulle jag säga, säger Karl Åkerlind, som jobbar med underhåll på Trafikverket i Västerås. 

Allt fler rastplatser runt om i landet, främst längs med Europavägarna, måste saneras. Det uppger SVT Västmanland.

Trafikverket har tvingats stänga och sanera flertalet rastplatser till följd av att dessa kommit att användas som temporära tvättstugor och övernattningslokaler för kringströvande människor.

Enligt reglerna får man stanna vid en rastplats i max två timmar, sedan får man åka vidare. Det är inte tillåtet att bo eller campa där.

Enligt Karl Åkerlind, som jobbar med underhåll på Trafikverket i Västerås, så uppehåller sig, olovligen, minst 30-40 individer vid rastplatser i Västmanland varje natt.

Trafikverket vittnar för SVT om att boendena vid rastplatserna har eskalerat sedan 2015.

Att sanera en rastplats beräknas kosta mellan tiotusen upp till hundratusen kronor.

Trots ökningarna av saneringskostnaderna saknas dock en nationellt sammanställd statistik över hur illa problemen vid landets rastplatser faktiskt blivit.

Enligt Åkerlind krävs politiska åtgärder för att komma till bukt med problemet.

– Det här är ju ingenting som Trafikverket kan lösa själva. Det här är ju på rikspolitiska planet som det måste lösas skulle jag säga, säger Karl Åkerlind till SVT Västmanland. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag