Skattefinansierad app ska stoppa svenskarnas rasism

Foto: Skärmdump Teskedsorden på Youtube
  • Torsdag 16 maj 2019 2019-05-16
E-post 886

SVERIGE ”Reality Check” heter en ny app som marknadsförs som ”Sveriges första app mot rasism”. Spelet – som har finansierats med skattepengar – ska ge användaren en inblick i hur det är att leva som ung muslim, afrosvensk, rom, asiat eller jude i dagens Sverige.

I spelet väljer användaren en karaktär och kontrollerar sedan hur denna reagerar i olika situationer där han eller hon utsätts för någon form av rasism. I nuläget går det att spela som muslimska Donia, afrosvenska Malcolm, romska Rosa, östasiatiska Jiang-Li och judiska Levi.

I höst tillkommer även en samisk karaktär, och det går också att spela en anonym karaktär där man utgår från sig själv.

Syftet med appen är att användaren ska förstå hur det känns att utsättas för rasism och hur man kan göra för att ingripa när andra drabbas. Enligt organisationen Teskedsorden, som har varit med och tagit fram spelet, är situationerna baserade på verkliga händelser.

Under spelets gång får användaren även ta del av information om ”Sveriges rasistiska historia”. Med appen tillkommer handledning för lärare och elever.

Spelet är framtaget av Teskedsorden i samarbete med Mångkulturellt Centrum och Anna Lindh-stiftelsen. I Teskedsordens styrelse sitter bland andra artisten Jason ”Timbuktu” Diakité och Lisa Bjurwald som tidigare jobbade som journalist för tidskriften Expo.

Organisationen har tidigare uppmärksammats för ett frågeformulär – Rassekollen – som man tog fram inför Alla hjärtans dag och vars syfte var att avslöja om den person man dejtar är en rasist. I en annan kampanj uppmanar organisationen folk att inte vara ”medrasist” och istället avbryta personer som säger något rasistiskt och sedan berätta om saken för närmaste chef samt tillkalla vakt eller anmäla till polisen.

I höstas höll Teskedsorden en workshop på en skola efter att det hade visat sig att drygt 50 procent av eleverna där hade röstat på Sverigedemokraterna i skolvalet, samt att elever hade uttryckt ”rasistiska åsikter” öppet.

Mångkulturellt Centrum är en kommunal stiftelse som ”verkar för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet”.

Finansieringen till spelet kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, samt statliga Arvsfonden. Från MUCF har projektet beviljats 1 374 050 kronor.

Läs även: Dansk politiker kampanjar på Pornhub: rösta på mig när du runkat klart

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag