Slagsmål vid mordrättegång – anhörig misshandlad
Det utbröt slagsmål utanför tingsrätten i Alingsås i samband med en mordrättegång, rapporterar SVT Nyheter Väst. Bråket ska ha brutit ut när anhöriga till mordoffret var på väg ut från tingsrättens lokaler i en paus, och då stötte på anhängare till den åtalade på väg in.
– Vi hörde folk som började skrika och många sprang ut från tingsrätten genom säkerhetsslussen. Sedan såg vi personer som slogs utanför, sade SVT:s reporter på plats.
SVT publicerar även filmklipp från delar av händelseförloppet, där man ser delar av bråket på gatan utanför tingsrätten.
– Det ska röra sig om ett 15-tal personer som är inblandade i ett bråk, men jag har inga uppgifter om exakt antal ännu, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson, till SVT.
Enligt SVT ska en av de anhöriga ha blivit lindrigt skadad under slagsmålet, och polisen har upprättat en anmälan om misshandel.
Läs även: Över 100 personer i storbråk i Borås – polisman skadad
Mordoffret i rättegången är Ziad El Hassan, 25 år gammal när han sköts ihjäl den tredje november 2020 vid högskolan i Borås.
El Hassan var känd av polisen och ska haft kopplingar till kriminella nätverk. Två män anhölls som misstänkta för medhjälp till mord två veckor efter mordet, men släpptes inom kort.
I mars 201 greps och häktades två män som misstänkta för mord, alternativt medhjälp till mord samt grovt vapenbrott. Även dessa personer släpptes.
Ett år efter mordet, i november 2021, sågade Ziads pappa Tarek polisens utredningsarbete i en intervju med SVT.
– Vi har inget förtroende för polisen och den här mordutredningen. Det har gått ett år och en mördare går fortfarande lös, sade Tarek El Hassan.
Innan han blev mördad hade Ziad El Hassan utsatts för ett mordförsök, och pekat ut en misstänkt skytt. Även Tarek El Hassan ska ha utsatts för ett mordförsök, då han blev beskjuten efter att ha besökt sonens grav.
Tarek El Hassan är inte den enda som varit missnöjd med polisens utredning av mordfallet. Just nu pågår nämligen även en rättegång mot två poliser som misstänks för att ha bedrivit en egen utredning vid sidan om den riktiga mordutredningen.
Poliserna åtalas för grovt tjänstefel då de ska ha undanhållit information från förundersökningsledare, och hanterat en film som uppges innehålla viktiga uppgifter om mordet. En av poliserna misstänks även för brott mot tystnadsplikten, då hon ska ha läckt information om utredningen till mordoffrets familj.
Den andra polisen misstänks ha hållit ett förhör med ett huvudvittne till mordet i en lokal som tillhörde Björn Hurtigs, försvarare åt en av de misstänkta i mordutredningen.
– Det är en väldigt olycklig omständighet. När han tar det beslutet så har han ingen aning om att Björn Hurtig är försvarare åt en av de misstänkta i mordärendet, säger polismannens advokat, Jonas Westbring, till SVT Nyheter Väst.
Björn Hurtig åtalas i sin tur som misstänkt för att ha mutat en av de åtalade poliserna. Samtliga nekar till brott.
Rättegången mot Hurtig och poliserna inleddes i slutet av februari men avbröts när det uppdagades att en nämndeman var jävig genom att ha en nära relation med en polis som kände en av de åtalade poliserna.
– Då tyckte försvararna att det kan vara jäv. Det sägs bero på att det finns en schism mellan olika fraktioner i polisen här i Borås. De åtalade poliserna tillhör den ena sidan och den andra polisen till hör den andra sidan och att jävet ligger där, säger chefsåklagaren till SVT.
Mordåtalet i Borås utmärker sig även genom att vara ett av de första i Sverige där man använder sig av kronvittne, alltså en person som genom att vittna kan få lindrigare straff för egna brott.
Det ska handla om en person som satt häktad samtidigt som den åtalade 22-åringen. Enligt personen ska 22-åringen ha berättat för honom att han tillsammans med en annan person sköt Ziad El Hassan, rapporterar SVT Nyheter Väst.