Inga åtal efter klanslagsmål utanför sjukhus

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 4 apr 2022 2022-04-04
E-post

Det blir inga åtal efter storslagsmålet mellan två olika klaner som bröt ut utanför universitetssjukhuset i Lund i september i fjol, rapporterar SVT. Skälet är att varken de misstänkta gärningsmännen eller målsägarna vill medverka i utredningen, och enligt uppgifter ska en utomrättslig medling ha skett mellan klanerna.

– Skälet är i huvudsak att det inte går att bevisa vem eller vilka som är skyldiga, säger åklagare Mathias Larsson till SVT.

Läs även: Släktingar i storslagsmål i liten by

En film av slagsmålet som spridits på nätet har analyserats av polis, som dessutom var på plats utanför sjukhuset när slagsmålet bröt ut. Men de personer som man tror sig ha identifierat på filmen har nekat till att de varit på plats eller hävdat nödvärn.

– För att vi ska kunna åtala en person måste det vara ställt utan rimligt tvivel att den gjort något, säger Mathias Larsson.

Veckan efter slagsmålet rapporterade Kvällsposten att en medlare hade lyckats lösa tvisten mellan de båda klanerna.

– Vi har gjort fred mellan parterna. Båda sidor vill be allmänheten och sjukvårdspersonalen i Lund om ursäkt, sade medlaren Hikmet Saado, 47, till Kvällsposten.

Slagsmålet utanför sjukhuset föregicks av ett annat slagsmål mellan klanerna i centrala Lund, som ledde till att en person dömdes till två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott i december förra året, medan två personer friades för försök till mord och skyddande av brottsling.

Läs även: Klanmedlemmar döms efter storbråket – de som startade allt får kortare straff

Läs även: Uppgift: Gäng tog med machete till storslagsmål vid färjeterminal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag