”Slakta biståndet till skurkstater och terrorister”

Bild: Pressbild Ungsvenskarna/Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Fredag 19 aug 2022 2022-08-19
E-post 896

”Skälen för att skära ner på svenskt bistånd är många men för oss handlar det i grunden om en principfråga. Svenskars surt förvärvade pengar ska i första hand gå till att upprätthålla samhällskontraktet och ge svenska folket en dräglig tillvaro, något som regeringen misslyckas med” skriver Emil Eneblad, vice nationell talesperson för Ungsvenskarna.

Svensk ekonomi är på nedkylning och det känns redan i hushållens plånböcker. Kostnaderna för boende och energi stiger, skatterna på drivmedel är höga och reduktionsplikten gör att det svider mer än nödvändigt när man tankar.

Samtidigt som vanligt folk får det allt svårare att få vardagen att gå ihop har Sverige fortfarande ett av världens högsta skattetryck med skyhöga skatter på allt från arbete till plastpåsar.

För Ungsvenskarna är det därför extra viktigt att staten inte slösar på skattemedel och att medborgarna får största möjliga nytta för varje satsad skattekrona. Ett tydligt exempel på statens slöseri är biståndsfrågan där Sverige sticker ut som internationellt slösaktiga.

Regeringen spenderar årligen över 60 miljarder per år av skattebetalarnas pengar på bistånd, långt över EU-genomsnittet. Det motsvarar i runda slängar kostnaden för hela rättsväsendet.

Samtidigt som vi har enorma problem med gängkriminalitet, otrygghet och långa handläggningstider hos polisen skänker regeringen alltså bort en summa motsvarande nästan hela ordningsmakten, varje år. Det är ohållbart.

Politiker brukar inte ha svårt att hitta saker man vill satsa på, men när det kommer till nedskärningar blir det alltid känsligt. Vad ska man rent konkret dra ner på när man skär ner? För oss är det enkelt.  Först och främst kan man fråga sig varför Sverige ska ge bistånd till massa skurkstater och organisationer med tvivelaktiga kopplingar utan att vi ens får något i gengäld.

Miljard efter miljard plöjs ner i länder som Ryssland, Afghanistan och Somalia – stater med några av världens mest korrupta regimer som gång på annan roffar åt sig sin beskärda del av kakan av påstått välmenat bistånd.

Som att det inte räckte med att skattemedel går till korruption strör regeringen pengar över regimer som är direkt kopplade till terrorism. Förra veckan har Palestina, som får mer än en halv miljard kronor i svenskt bistånd varje år, avfyrat över 600 raketer mot civila mål i Israel. Raketer som svenska staten på olika sätt sponsrar genom att ge bistånd till Palestina medvetna om att regimen har uppenbara terrorkopplingar – så kan vi inte ha det.

Svenska skattepengar ska inte på något sätt finansiera terrorism. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket och ännu värre är det om pengarna ges till terrorister.

Skälen för att skära ner på svenskt bistånd är många men för oss handlar det i grunden om en principfråga. Svenskars surt förvärvade pengar ska i första hand gå till att upprätthålla samhällskontraktet och ge svenska folket en dräglig tillvaro, något som regeringen misslyckas med.

Vårt land mår inte bra, skolan är otillräcklig och det sker en bekräftat kriminell skjutning om dagen. När vi kantas av så stora problem som vi gör idag har vi helt enkelt inte råd att kasta pengar omkring oss.

Ska Sverige bli bra igen måste vi omprioritera och biståndet får inte bli en helig ko i sammanhanget. Ungsvenskarna kommer driva på för massiva nedskärningar i svenskt bistånd och vi hoppas att det ger avtryck i ett eventuellt regeringssamarbete efter valet.

Om debattören

Emil Eneblad är vice nationell talesperson för Ungsvenskarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag