Socialen omhändertog barn: Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan inatt

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 jun 2017 2017-06-15
E-post

TROLLHÄTTAN Ett våldsamt upplopp bröt natten till torsdagen ut i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Polisen misstänker att det är ett omhändertagande som socialtjänsten har gjort som ligger bakom oroligheterna.

Det börjar klockan kvart över ett. En grupp personer rullar ut bildäck på Lantmannavägen, genomfartsleden genom stadsdelen, som de därefter tänder eld på.

– Det är flera mindre bränder med bildäck. Så de tänder eld på bildäck på olika ställen på Lantmannavägen, berättar polisens presstalesman Thomas Fuxborg för Nyheter Idag.

En väktare som larmas till platsen försöker släcka bränderna men blir då utsatt för stenkastning. En annan gruppering dyker upp och kommer till väktarens undsättning. Det blir startskottet för ett våldsamt upplopp i stadsdelen som varar i flera timmar.

– Det ena är en somalisk gruppering, det är de som börjar med att lägga ut de här däcken. Sedan är det en arabisk gruppering som försöker skydda väktaren. Så det är bråk mellan den arabiska grupperingen och den somaliska grupperingen, förklarar Fuxborg den mångkulturella konflikten.

Är väktaren själv arab?

– Det vet inte jag men av någon anledning kommer de till hans undsättning. Det är väl en väktare som är känd i området och har blivit vän med den ena grupperingen.

Enligt polisen är det någonstans mellan 20 och 40 personer som deltar i våldsamheterna varav en del är vuxna.

– Det är äldre ungdomar och även folk upp i 30-årsåldern. Så det är inte bara ungdomar i 13-14-årsåldern, berättar Fuxborg.

Upploppsmakarna använder tillhyggen som påkar och fälgkors när de ger sig på varandra. Två personer skadas i tumultet och tar sig till sjukhus för vård och minst en misshandlas med ett fälgkors. Väktaren som först utsätts för stenkastning klarar sig emellertid undan skador.

– En person som gick och bar på ett sådant där fälgkors är identifierad, vi vet hans personnummer och alltihop, säger Fuxborg.

Nu ska den mannen, som är i 20-årsåldern, hämtas in för förhör. Fuxborg vet inte om mannen tillhör den somaliska eller arabiska grupperingen.

Polisen misstänker att det är ett omhändertagande av ett barn som socialtjänsten i kommunen har gjort som utlöst oroligheterna. Under måndags­eftermiddagen demonstrerade ett 50-tal personer utanför kommunhuset i protest mot beslutet.

– Det är ju sekretess på det. Det jag kan säga är att demonstrationen rörde ett ärende som vi har inom socialtjänsten, säger Peter Asp, presschef på Trollhättans stad, till Nyheter Idag.

Du kan inte säga vad anledningen till omhändertagandet var? Om det var en minderårig som dömts för brott?

– Det är ju som sagt sekretess. Jag kan säga att det ärendet har överklagats till kammarrätten av de här personerna och jag tror att kammarrätten gett Trollhättans stad, eller socialnämnden, rätt. Det har överklagats igen en instans uppåt och de som demonstrerar är inte nöjda med utfallet i ärendet.

Nyheter Idag nämner nattens upplopp i Kronogården och att polisen kopplar det till missnöjet med socialnämndens beslut.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta det som polisen säger när det gäller det, säger Peter Asp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag