Somalier begärs häktade för gruppvåldtäkt mot 14-årig flicka i Västerås

Foto: Kalle Gustafsson
Foto: Kalle Gustafsson
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 5113

VÄSTERÅS Tre unga män har idag begärts häktade för våldtäkt mot en 14-årig flicka i Västerås. En fjärde pojke som misstänks för delaktighet i våldtäkten slipper häktning då han inte är straffmyndig.

Övergreppet ska ha inträffat mellan klockan fem och halv sju på kvällen den 14 juni i år. Fyra unga män, varav tre födda år 2000 och den fjärde är yngre än 15 år, våldtog då en minderårig flicka i en lägenhet i Västerås. Övergreppet rubriceras som våldtäkt mot barn.

– Målsäganden är född 2003, berättar vice chefsåklagare Eva Morén för Nyheter Idag.

Morén lämnade idag på morgonen in häktnings­framställan mot de tre av de misstänkta förövarna som är straffmyndiga.

– Jag vet inte om det blir några häktnings­förhandlingar idag. Jag har begärt dem häktade men inte fått någon tid för häktnings­förhandling, förklarar hon.

Medborgare på rekordtid

Alla tre straffmyndiga våldtäktsmän är somalier som numera beviljats svenska medborgarskap. Två av dem är enligt folkbokföringen barn i somaliska storfamiljer, med tio respektive åtta barn, som invandrade till Sverige från Somalia 2012 och 2013.

– Det var väldigt mycket syskon där, konstaterar en handläggare på Skatteverket för Nyheter Idag.

Medborgarskap har delats ut till de somaliska familjerna under 2015 och 2016.

Anders Hedström är polisens presstalesman i Västmanland. Han kan inte gå in på detaljer om vem som anmälde våldtäkten eller hur myndigheterna fick vetskap om den.

– Jag har ingen detalj­information i det här, men det är väl som brukligt att man anmäler det här till polisen och så får vi kännedom om det, säger han till Nyheter Idag.

Av häktningsframställan framgår att en av dem som begärts häktad är folkbokförd på samma adress som även pekats ut som brottsplats. Vare sig Hedström eller Morén vill kommentera vilken eventuell relationen de fyra förövarna och den minderåriga flickan har till varandra.

Den pojke som inte begärts häktad för våldtäkt uppges även han vara 14 år och är alltså lika gammal som den våldtagna flickan.

– Den som är icke straffmyndig, det är sociala myndigheters ansvar. Det har överlämnats till sociala myndigheter för vilka åtgärder som ska genomföras där, säger Anders Hedström.

Tycker du att man borde dra in medborgarskapet för våldtäktsmän?
5808 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag