SSU-förslag: Vegetarisk norm på äldreboenden – ”ska påverka klimatet mindre”
KARLSTAD Progressiv flygskatt, flygförbud mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och en ”vegetarisk norm” inom offentliga verksamheter som skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är några av förslagen på SSU:s kongress, med ambitionen att göra Socialdemokraterna till ”Sveriges största klimatrörelse”.
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har kongress i Karlstad i helgen, och många av förslagen handlar om miljön. Enligt Philip Botström, som hoppas bli omvald som ordförande, vill SSU att Socialdemokraterna blir Sveriges största klimatrörelse.
Bland motionerna kongressen ska rösta om märks en progressiv flygskatt, ett förbud för flyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och att man inför ”vegetarisk norm” inom offentlig service, bland annat förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden.
– Vi måste ta hänsyn till både klimat och individens hälsa, säger Philip Botström till Expressen.
Enligt Botström är forskarvärlden ”tydlig med att utsläppen av västvärldens kosthållning är ohållbar, särskilt från köttindustrin”.
– Vi vill inte förbjuda någon från att äta kött, men med våra skattepengar måste vi kunna ha ambitionen att maten vi upphandlar ska påverka klimatet mindre, säger Botström.
Läs även: Franska slaktare ber om polisskydd efter skräckinjagande veganattacker
Förslaget om vegetarisk norm får både ros och ris av SSU:s medlemmar.
– Jag tror inte att man kan ha en specifik skrivning rörande kosten för en sådan bred massa människor, utan man får individanpassa. Offentlig sektor ska generellt alltid utgå från individens behov, säger Redoy Ullah, 25, till Expressen.
Alma Carlsson, 21, tycker däremot det är en ”en viktig markering”,
– Att enskilda personer blir vegetarianer kanske inte gör så mycket, men om man tar ställning i offentlig verksamhet tror jag att det gör som mest skillnad, säger hon till Expressen.
På Twitter får förslaget hård kritik.
Jag drog mig för att publicera, men varför håller de på så här? Är det för att de äldre bara kommer finna sig i det? Normen på äldreboenden bör vara den mat som de ätit och njutit av tidigare i sina liv. Nu är det husmanskost, om 50 år kanske något annat. https://t.co/SoSx3IpD6F
— Cylinderhatt (@Cylinderhatt) August 9, 2019
På förekommen anledning. Äldres näringsintag är en oerhört viktig fråga. Måltiderna behöver individanpassas efter den enskilda människans behov, inte efter andra politiska mål. Läs gärna om hur vi jobbar med måltider på våra äldreboenden. #svpol #äldre https://t.co/acdg3NYBHY
— Ersta diakoni (@Ediakoni) August 10, 2019
De äldre i äldreomsorgen vill äta bra husmanskost från Sverige. Politikerna bestämmer gärna att de ska äta ekomat, som är 25-65 % dyrare, och som de äldre inte alls har efterfrågat. Och gärna mer vegetariskt. Nu går SSU ändå längre. Noll respekt för de äldre. Översitteri!
— staffan danielsson (@staffand) August 9, 2019
”Vegetarisk norm på på äldreboenden och inom sjukvården.
Vi måste ta hänsyn till både klimat och individens hälsa, säger Philip Botström”
Karln är ju dummare än tåget. Kommer att döda dem. Gamla behöver mat som de känner igen och med högt näringsvärde. https://t.co/8okiRcyLX9— Bengt Höjer (@BengtHojer) August 9, 2019
Undernäring är ett av de största problemen inom äldreomsorgen. Att få äta samma köttbullar som man alltid har ätit gör stor skillnad. Samtidigt i SSU… https://t.co/HKk4jKtymw
— Benjamin Dousa (@BenjaminDousa) August 10, 2019
Vad sägs om att ta hänsyn till vad människor själva vill och inte trycka ner socialism i halsen på dem i livets slutskede? https://t.co/4IXOBMwyHu
— Dennis Dioukarev (@DennisDioukarev) August 10, 2019
Snälla SSU, jag älskar er, jag fostrades i ungdomsförbundet. Men var snäll och ge f-n i om min mamma och andra på våra äldreboenden har ”vegetariska normer” eller inte. Tack! https://t.co/LZsg1xaIZ7
— Mats Erikson (@MatsErikson) August 9, 2019
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.